Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: az otthonteremtési program megvédése is a választás tétje

2018-02-23 17:23:00

A parlamenti választás tétje az is, hogy sikerül-e megvédeni az otthonteremtési programot - mondta Puskás Imre, a Fidesz szóvivője pénteken Budapesten újságíróknak.

    A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint az elmúlt évben 14 389 új lakás épült, 4395-tel, 44 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
    Puskás Imre reagálásában hangsúlyozta: a lakásépítési adatok jelzik, hogy az otthonteremtési program segítségével egyre több család tud új lakást vásárolni, illetve építeni, "robbanásszerűen nő az új lakások száma".
    Szerinte azonban ha az ellenzéken múlna, akkor a családok nem kapnának semmiféle támogatást az otthonteremtéshez, a baloldalon ugyanis "ugyanazok készülődnek", akik korábban elvették a családoktól az otthonteremtési támogatásokat.
    Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk idején egyetlen tollvonással szüntették meg az első Orbán-kormány által létrehozott otthonteremtési kedvezményrendszert, kiszolgáltatottá téve ezzel a családokat, és több mint a duplájára emelték az új lakás építésének az áfáját - mondta a Fidesz szóvivője.
    Mindennek az lett a következménye a kormányzásuk alatt - folytatta a politikus -, hogy belekényszerítették a családokat a devizahitelezés csapdájába, több százezer család küzdött ezzel az óriási problémával, amelyet 2010 után az Orbán-kormány szüntetett meg, és szabadította ki a családokat ebből a csapdából.
    Hozzátette: az LMP is megszüntetné az új lakás után járó családi otthonteremtési kedvezményt, "ami azt jelenti, hogy megszüntetnék a csokot".
    Puskás Imre összegzése szerint ha az ellenzéken múlna, ha ők kapnának lehetőséget, akkor visszatérne az a rendszer, amely a családokat kiszolgáltatottá, az otthonteremtést bizonytalanná, az új lakáshoz jutás lehetőségét pedig drágábbá tette.
    Amíg azonban a Fidesz-KDNP kormányoz, addig Magyarországon megmarad az otthonteremtési program és a csok - jelentette ki a szóvivő.