Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: tovább bővülhet a kiskereskedelmi forgalom

2018-02-22 16:51:00

Tovább bővülhet a kiskereskedelmi forgalom, mivel a kimagasló béremelkedés idén is növelheti a háztartások fogyasztását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtök reggel közölte, hogy decemberben a nyers adat szerint 5 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom, az egész éves emelkedés pedig naptárhatástól megtisztítva 4,9 százalékos volt 2017-ben.
    Az adatokra reagálva az NGM kiemelte, hogy az 54 hónapja tartó bővüléshez a növekvő foglalkoztatottság, valamint a kedvező gazdasági környezet mellett a 6 éves adócsökkentési- és béremelési megállapodás is hozzájárult. 
    Kedvezőnek nevezték, hogy a növekedés az élelmiszer- és az élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmet, valamint a nem élelmiszer jellegű áruk forgalmát egyaránt érintette. Utóbbi emelkedése különösen jelentős: a 10,9 százalékos bővülés arra utal, hogy a magyar családok régóta halogatott vásárlásai előtérbe kerültek és egyre népszerűbbek a tartós fogyasztási cikkek - tették hozzá. 
    Hangsúlyozták azt is, hogy a magyar kiskereskedelem decemberben jóval az Európai Unió 2,4 százalékos átlaga felett bővült, 2010 januárjához viszonyítva pedig több mint 25 százalékkal erősödött.