Andrea napja van. | 2024.04.18

NGM: az emelkedő fizetéseknek köszönhető a kiskereskedelem bővülése

2018-02-22 12:30:00

A fizetések emelkedésének köszönhetően bővülhetett tavaly a kiskereskedelmi forgalom, a fogyasztás erősödése várhatóan idén is folytatódik - mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán a kiskereskedelmi forgalom tavalyi emelkedésére reagálva.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtök reggel közölte, hogy decemberben a nyers adat szerint 5 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom, az egész éves emelkedés pedig naptárhatástól megtisztítva 4,9 százalékos volt 2017-ben.
    Pomázi Gyula kiemelte: a nem élelmiszer jellegű áruk forgalmának jelentős mértékű emelkedése arra utal, hogy a háztartások régóta halogatott vásárlásokat pótoltak be tavaly. Bővültek a családi beruházások: ezeket többek között az otthonteremtési támogatások és az áfakedvezmények is erősítették - tette hozzá.
    Az NGM helyettes államtitkára megjegyezte: a fizetések emelkedését ösztönözte a munkaerőhiány is. A folyamat nyertesei - mint mondta - a munkavállalók, a bérköltségek előteremtése viszont kihívás elé állítja a munkáltatókat. A munkaerőhiányra választ kell találnia az oktatásnak és a képzésnek is, beleértve a felsőoktatást és a felnőttképzést - hangsúlyozta Pomázi Gyula.