Auguszta napja van. | 2024.03.29

Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása nyílik a Műcsarnokban

2018-02-20 17:25:00

Huszonhat Derkovits-ösztöndíjas alkotó műveiből nyílik kiállítás Derkó2018 címmel csütörtökön Budapesten, a Műcsarnokban, ahol a fiatal képzőművészek pályakezdését segítő ösztöndíjjal elismert művészek adnak számot terveik megvalósulásáról. 

    A Derkovits Gyuláról elnevezett, fiatal képzőművészek pályakezdését segítő ösztöndíj 1955 óta szolgálja az alkotók optimális munkafeltételeinek megteremtését, azoknak nyújt támogatást, akik a felsőoktatás rendszeréből már kikerültek, és önálló művészeti tevékenységet folytatnak - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban. 
    A harmincötödik életévüket még be nem töltött képzőművészek évente újra pályázva összesen három évre nyerhetik el a támogatást. A benyújtott pályaműveket szakmai kuratórium értékeli, kiválasztva közülük az adott év ösztöndíjasait. A pályázatot kísérő kiállítás megvalósítása a Műcsarnok szakmai feladata, része az intézmény éves programtervének. A korábbi évekhez képest 2018-ban nem csupán az első- és másodéves ösztöndíjasok munkáiból nyílik beszámoló kiállítás, hanem az újonnan ösztöndíjat nyerők is bemutatkozhatnak. 
    A Műcsarnok március 18-ig látogatható kiállításán Blazsek András, Bögös Loránd, Fátyol Viola, Fodor Dániel János, Gwizdala Dáriusz, Hardi Ágnes, Horgas Karina, Kazi Roland, Keresztesi Botond, Kocsi Olga Piroska, Kopacz Kund László, Kotormán Ábel, Melkovics Tamás, Mothokgo Ronald, Murányi Mózes Márton, Nagy Csilla, Papp Sándor Dávid, Pintér Dia, Pólya Zsombor, Sallay Dániel, Schmied Andi, Szabó Ottó, Tóth Balázs Máté, Trapp Dominika, Veres Balázs és W. Horváth Tibor művei szerepelnek.
    Az ösztöndíjakat Hóvári János, a a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) főigazgatója adja át.  
    A több mint hatvan éve létező Derkovits-ösztöndíj az idők során a legjelentősebb, komoly szakmai elismertséget jelentő támogatási formává nőtte ki magát:  évről évre több mint másfélszázan jelentkeznek a felhívásra, miközben a díj híven őrzi az alkotói szabadság és a művészi minőség alapelveit - írták a tájékoztatóban.