Gedeon napja van. | 2024.03.28

Horvátországi szerb vezető: romlott a szerbek helyzete Horvátországban

2018-02-20 17:09:00

Az elmúlt néhány évben romlott a szerb kisebbség helyzete Horvátországban - jelentette ki Milorad Pupovac szerb kisebbségi parlamenti képviselő, a horvátországi szerbek szervezetének, a Szerb Nemzeti Tanácsnak az elnöke Szarajevóban - közölték horvát lapok kedden.

    Pupovac a boszniai szerb oktatási és művelődési egyesület (Prosvjeta) konferenciáján vett részt, ahol a horvátországi szerbek helyzetéről tartott előadást. 
    Kifejtette: a legnagyobb változás 2013 és 2017 között történt Horvátországban. Visszautalt a hágai Nemzetközi Törvényszék 2012-es jogerős ítéletére, amely minden vádpontban felmentette Ante Gotovina és Mladen Markac horvát tábornokokat, akiket a nemzetközi ügyészség háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt. Pupovac úgy vélte: ez teret nyitott a problematikus társadalmi változásoknak. 
    Nőtt a gyűlöletbeszéd, a nemzetiségi intolerancia, valamint a szerbellenesség - mondta. 
    A legdrasztikusabb változás a szerb kisebbség helyzetében mégis a Tomislav Karamarko vezette jobboldali Horvát Demokratikus Közösség kormányra kerülésével következett be 2015-ben - hangsúlyozta. "Karamarko a jobbközép pártot szélsőjobboldali nacionalista párttá alakította át" - hangsúlyozta. Hozzátette: nem javított a helyzeten Horvátország és Szerbia viszonyának romlása sem. 
    Szavai szerint most az a legfontosabb, hogy a már meglévő jogok ne sérülhessenek tovább, mindazonáltal hozzáfűzte: ilyen feltételek mellett nagyon nehéz harcolni a szerb kisebbség helyzetének javításáért.
    Pupovac utalt arra, mekkora feszültséget okozott az elmúlt héten Horvátországban, hogy a Szerb Nemzeti Tanács közgyűlésén - amelyen Aleksandar Vucic szerb és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő is részt vett - elhangzott: a szerb közösség intézményeinek - jogaik hatékonyabb védelme érdekében - kisebbségi önkormányzati státust kellene kapniuk. Néhány horvát lap ezt követően arról cikkezett, hogy a szerbek területi autonómiát követelnek. Több miniszter, a kormány és az államfői hivatal is megszólalt az ügyben. 
    Lovro Kuscevic közigazgatási miniszter szerint "a kisebbségek helyzete ragyogó", és Horvátország ebben példa lehet más országok számára. "Elégedett volnék, ha a horvátoknak hasonló jogaik volnának Szerbiában" - mondta.
    Az államfői hivatal közleménye szerint Horvátország demokratikus ország, ahol mindenkinek joga van a követeléseihez, ugyanakkor mindenkinek joga van támogatni vagy ellenezni is azokat - írták. Hozzátették: új törvények megalkotására és módosítására a kormánynak és a parlamentnek van jogköre. 
    A kormány mindazonáltal kijelentette, hogy a kisebbségi szervezetekre vonatkozó programok, amelyeket a kisebbségek képviselői fogadtak el, nem irányoznak elő változásokat a szerb, illetve más kisebbségek státusában. 
    Jugoszlávia szétesése előtt több mint félmillió szerb élt Horvátországban. Ez a szám mára drasztikusan csökkent. A 2011-es népszámlálási adatok szerint már csak 186 ezren vallották magukat szerb nemzetiségűnek. A legtöbben - mintegy 200-250 ezren - a horvát hadsereg 1995. augusztus 4-én indított, Vihar fedőnevű hadművelete során hagyták el az országot, és többségükben Szerbiába menekültek. Az akció során a horvát hadsereg négy nap alatt ellenőrzése alá vonta a horvátországi szakadár szerb területek nagy részét, a hadművelet fő irányítói, Ante Gotovina és Mladen Markac tábornokok voltak.