Gedeon napja van. | 2024.03.28

Erdogan: a török hadsereg a következő napokban megkezdi Afrín ostromát

2018-02-20 13:46:00

A török hadsereg a következő napokban megkezdi az észak-szíriai Afrín városának ostromát, amelyet jelenleg a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia tart fennhatósága alatt - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Ankarában, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén.

    Ankara január 20-án Olajág fedőnéven nagyszabású légi és szárazföldi hadműveletet indított az Afrínt ellenőrző YPG ellen, amely az Egyesült Államok egyik fő szövetségese az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyvereseivel szemben. A török vezetés viszont a terrorszervezetnek tartott törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szárnyának, Washington fegyveres támogatása miatt pedig nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja az YPG-t.
    Erdogan kedden elmondta: lehet, úgy tűnik, hogy az afríni beavatkozás lassan halad előre, de a török haderő nem "felégetni és lerombolni" ment oda. Ankara célja egy élhető és biztonságos övezet kialakítása - szögezte le ismét az államfő. Afrín város ostroma előtt "bizonyos előkészületek" időt vesznek igénybe - húzta alá.
    Az Anadolu török állami hírügynökség keddi összesítése alapján a török haderő és a vele szövetséges Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) mérsékelt ellenzéki milícia négy hét alatt egy községet, 55 falvat, négy tanyát, 20 hegytetőt és egy bázist "tisztított meg az YPG terroristáitól".
    A beavatkozás eddig az YPG 1715 fegyveresét "tette ártalmatlanná", és 32 török katona vesztette életét. Török sajtóbeszámolók szerint az YPG-nek mintegy 8-10 ezer tagja tartózkodik Afrín körzetben.
    A hadművelet idáig Afrín peremvidékein, nehéz terepviszonyok között, erdőkkel borított hegyekben zajlott. A kormánypárti török sajtó várakozásai alapján Afrín városa felé ereszkedve, a központi sík területen a török hadsereg már a harckocsikat is be tudja vetni és az offenzíva felgyorsul.