Emma napja van. | 2024.04.19

A lengyel külügyminiszter-helyettes optimista az EU-val folytatott jogállamisági vitát illetően

2018-02-19 15:55:00

Jó irányba halad a lengyel jogállamisági helyzet feletti vita a varsói kormány és az Európai Bizottság között - mondta Konrad Szymanski uniós ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes hétfőn Brüsszelben.

    "Meglehetősen optimista vagyok a folyamat irányával kapcsolatban, javult a kommunikáció és a kölcsönös megértés" - hangoztatta sajtótájékoztatóján Szymanski.
    Mint kiemelte, azon dolgoznak, hogy világossá tegyék a kormány álláspontját azon tíz intézkedést illetően, amelyek a bizottság szerint sértik az EU alapértékeit.
    A külügyminiszter-helyettes ugyanakkor elismerte, hogy Varsó még mindig jelentősen eltérően értékeli az igazságügyi reformot, amely a vitatott intézkedések közül messze a legnagyobb felháborodást váltotta ki Brüsszelben.
    Hozzátette, úgy látja, hogy az uniós testület kész meghallgatni a lengyel kormány érveit, jóval inkább, mint a korábbiakban.
    Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke előző héten elképzelhetőnek nevezte a lengyel kormány álláspontjának elmozdulását a vitás kérdésekben. "Jó esély van rá, hogy a lengyel álláspont közeledjen a miénkhez" - közölte, hozzátéve, hogy nemrég hosszasan tárgyalt az új lengyel kormányfővel, és a párbeszéd folytatódni fog a felek között.
    A Európai Bizottság - amely az uniós jog betartásának legfőbb őre - a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt decemberben megindította az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, eddig sosem alkalmazott eljárást Varsóval szemben. Leszögezték azonban: ha a következő három hónapban javulást tapasztalnak, készek visszavonni a javaslatot.
    Az utóbbi időben sokan bírálták a lengyel kormányt, elsősorban amiért szorosabb ellenőrzés alá vonták a közmédiát, korlátozták az alkotmánybíróság hatáskörét, és sokak szerint csorbítani kívánják a bíróságok függetlenségét. Varsó szerint azonban a vonatkozó törvénymódosítások megfelelnek a jogállamiság elveinek.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó