Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az EU 1,3 milliárd eurót biztosít a Romániát Magyarországgal összekötő vasútvonal korszerűsítésére

2018-02-19 15:46:00

Mintegy 1,3 milliárd eurót (405 milliárd forintot) biztosít az Európai Unió a kohéziós forrásokból a magyar-román határon lévő Curtici (Kürtös) települést a Fekete-tenger partján fekvő Konstanca várossal összekötő vasútvonal korszerűsítésére - jelentette be hétfőn a brüsszeli testület.

    A fejlesztés nyomán jelentősen gyorsabb és biztonságosabb lesz az utazás a Curtici (Kürtös) és Simeria (Piski) közötti 185 kilométeres szakaszon, tizenhárom állomást felújítanak, javítják az utastájékoztatási rendszert, illetve hidakat és alagutakat építenek - tájékoztatott a bizottság. 
    "Minden egyes befektetett euró erősíti Romániában a területi kohéziót és a gazdasági versenyképességet, továbbá javítja az összeköttetést Magyarországgal és Európa többi részével, valamint tiszta, gyors és biztonságos közlekedést tesz lehetővé" - hangsúlyozta Corina Cretu regionális politikáért felelős uniós biztos.
    Hozzátette: a projekt uniós társfinanszírozásának mértéke 65 százalék.
    A közleményben rámutattak, a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) részének számító vonal több szakaszának felújítását korábban más uniós alapokból finanszírozták vagy finanszírozzák, a korszerűsítést az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) is támogatta.