Emma napja van. | 2024.04.19

Új szuverenista pártot alapított a francia Nemzeti Front volt alelnöke

2018-02-19 08:25:00

Hazafiak néven hivatalosan elindította új szuverenista pártját vasárnap Florian Philippot, a francia Nemzeti Front korábbi alelnöke. A Franciaországnak az Európai Unióból való kilépését célul kitűző mozgalom egyértelműen Marine Le Pen pártjával szemben kíván fellépni, amely Philippot szerint "ismét démonikussá válik".

    Az éveken át Marine Le Pen legfőbb bizalmasának számító 35 éves politikus tavaly szeptemberben lépett ki a Nemzeti Frontból, amelyben a tavaszi elnökválasztás óta nem szűnik a vezetők közötti torzsalkodás. Öt hónappal később Philippot új mozgalmának mintegy 6500 tagja van, akik közül ötszázan vettek részt a Hazafiak hétvégi alapító kongresszusán. 
    A rendezvény szimbolikus szavazással Florian Philippot-t választotta meg a Hazafiak elnökének, és jóváhagyta a pártprogramot, amely Franciaországnak az Európai Unióból és az eurózónából való kilépését tűzte ki célul. Ezek voltak korábban Marine Le Pen legfőbb törekvései elnökjelöltként Florian Philippot hatására, de tavaly ősszel ezek az elképzelések kikerültek a Nemzeti Front programpontjai közül. 
    Az észak-franciaországi Arrasban tartott pártkongresszuson Florian Philippot élesen bírálta korábbi pártját.
    "A Nemzeti Front elveszett, lemondott a hatalomról, és már csak a saját kis ügyeinek akar élni, ismét démonikussá válik azért, hogy létezni tudjon, és kerüli a legnehezebb témájú vitákat, illeszkedik az Európai Unióba" - mondta beszédében Florian Philippot.
    A szeptemberi szakítás óta a korábban elválaszthatatlan Marine Le Pen és Florian Philippot között látványosan megromlott a viszony. 
    "Florian Philippot nem politikai vezető. Nincs számára politikai tér, semmi különlegeset nem tud ajánlani a politikai életben, nagyon kevés támogatója és még kevesebb választója van" - mondta vasárnap egy vidéki látogatáson Marine Le Pen. 
    Válaszában Florian Philippot az Europe1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban úgy vélte, hogy a Nemzeti Front elnökét a keserűség vezérli.
    "Meghagyom neki a keserűséget, bennem nincs semmilyen keserűség vele szemben, mert én eszméket képviselek. Értem, hogy ez bonyolult, amikor valaki nem a meggyőződését képviseli, amikor azokat napi politikai okok miatt megtagadja" - mondta Philippot.
    Philippot és híveinek távozása mellett Marine Le Pennek az apjával, a pártalapító Jean-Marie Le Pennel évek óta tartó konfliktusa is kiéleződött. 
    Jean-Marie Le Pen a Le Journal du Dimanche című, vasárnap megjelenő hetilapnak azt mondta, hogy elmegy a Nemzeti Frontnak az észak-franciaországi Lille-ben márciusban tartandó kongresszusára, ahol ellenezni fogja, hogy lánya megváltoztassa a párt nevét. 
    A lap honlapján közzétett levél szerint a pártalapító azt írta a lányának - aki nem áll vele szóba -, hogy "a következő napokban találkozzanak és alakítsanak ki egy közös álláspontot". 
    "Csak öngyilkossággal szakíthatja meg velem a viszonyát. Az én vérem folyik az ereiben" - írta Jean-Marie Le Pen. 
    A Nemzeti Fronton belül erős törésvonal rajzolódott ki az elmúlt években. Az egyik oldalon a baloldalról érkezett Florian Philippot volt alelnök által képviselt szuverenista program hívei álltak. Az ő nevéhez fűződött 2011 óta a párt arculatváltása és szakítása az alapító Jean-Marie Le Pen által képviselt szélsőséges nézetekkel. A Philippot által kidolgozott, a társadalmi és szociális kérdésekre koncentráló programnak az alappillére az eurózónából történő kilépés és a nemzeti valuta visszaállítása volt. A tavaszi elnökválasztási kampányban Marine Le Pen ezt a vonalat képviselte, de az utóbbi hónapokban elfordult tőle. A másik, gazdaságilag liberálisabb irányvonalú tábor elnapolná a monetáris kérdést, és visszatérne az FN korábbi témáihoz, a bevándorlás és az iszlám elutasítására épülő identitási kérdésekhez.