Gedeon napja van. | 2024.03.28

Közgazdász: az államháztartási hiányt még lehet csökkenteni

2018-02-18 10:47:00

A magyar államháztartási hiányt még tovább lehet csökkenteni, a visegrádi országok összehasonlításában még mindig magas - mondta Regős Gábor, a Szabadvég Gazdaságkutató Zrt. közgazdásza vasárnap az M1 aktuális csatornán, miután a Standard & Poors hitelminősítő pénteken megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek "BBB mínusz/A-3" szintű, befektetési ajánlású besorolását.

    A közgazdász rámutatott arra, hogy a hitelminősítő pénzügyi eszközt értékel, például állampapírt, és kategorizálja, mennyire látja azt kockázatosnak.
    Felidézte, Magyarország tavaly augusztusban pozitív kilátású besorolást kapott, a pozitív kilátás és a felminősítés között általában egy-másfél év el szokott telni. Szerinte ezért mondták azt a szakértők, hogy most februárban nem számítanak felminősítésre. 
    Regős Gábor szólt arról, hogy konszolidáció javította a magyar bankrendszer helyzetét, leépült a nem teljesítők aránya,  a hitelminősítő szerint jó lenne a hitelezést fellendíteni.