Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bakondi: a szerb határnál több mint 1800 embert tartóztattak fel idén

2018-02-17 08:32:00

A magyar-szerb határ térségében több mint 1800 embert tartóztattak fel és kísértek vissza a kerítés túloldalára idén - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pénteken az M1 aktuális csatornán.

    Bakondi Györgyöt arról kérdezték, hogy ismét meghosszabbította a kormány a Magyarország egész területére elrendelt, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.
    Arra a felvetésre, hogy egyes cikkek szerint a magyar határon nyugalom van, nem támadják a határt, a főtanácsadó azt mondta: ez a napi adatokat átnézve nem felel meg a valóságnak. Jelezte: a szerb szakasz mellett az ukrán, román, horvát szakaszon is van "határsértő mozgás".
    Hozzáfűzte: emellett azok a körülmények is indokolják a válsághelyzet meghosszabbítását, amelyeket Európában tapasztalnak. Ezek között említette, hogy a balkáni útvonalon többen érkeznek a görög szigetekre Törökországból, a román területen csaknem háromszoros a növekedés, valamint megjelent egy új útvonal is, amely a szerb szakasz helyett Albánián, Montenegrón, Bosznián, Horvátországon és Szlovénián keresztül Ausztriába vezet.
    Bakondi György közölte: ezért folyamatos odafigyelésre, intenzív szolgálatra van szükség. Szavai szerint tavaly folyamatosan nyomás alatt tartották a szerb-magyar határt, nem lehet azt mondani, hogy vége lenne ennek a migrációs hullámnak.