Gedeon napja van. | 2024.03.28

Merkel: Németország és Lengyelország hozzájárulhat az EU fejlődéséhez

2018-02-16 17:34:00

Németország és Lengyelország a menekülésre késztető okok felszámolásáért folytatott küzdelemtől a közös védelmi politikáig számos területen hozzájárulhat közösen az Európai Unió fejlődéséhez - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel folytatott megbeszélése után.

    A kancellár a lengyel miniszterelnökkel tartott tájékoztatón kiemelte, hogy hatalmas lehetőségek vannak a német-lengyel kapcsolatok fejlesztésében, és bőven van még mit javítani, mert "komoly nézeteltérések" is mutatkoznak. 
    Így az EU-s menekültpolitikában is vannak közös pontok a nézetkülönbségek mellett, ezt jelzi például, hogy a két ország együtt épít iskolákat menekülteknek Libanonban, és egyetértenek abban, hogy hatékonyan kell védeni az EU külső határát - mondta Angela Merkel.
    Aláhúzta, hogy a gazdasági kapcsolatok rendszere is rendkívül szoros, és nemcsak nagyberuházásokból áll, hanem a közepes méretű vállalatokra is kiterjedő sokrétű együttműködésből áll. 
    Mateusz Morawiecki hangsúlyozta, hogy Németország és Lengyelország együtt a gazdasági növekedés és változás "mozdonya, hajtóereje" lehet az EU-ban.
    A vitatott kérdések közül mindketten kiemelték az Északi Áramlat-2 gázvezeték ügyét. Angela Merkel elmondta, hogy a német helyzetértékelés szerint gazdasági beruházásról van szó, amely nem fenyegeti a földgázellátás diverzifikálását. Mateusz Morawiecki ezt kétségbe vonta. Mint mondta, a vezeték kiépítése csupán azt jelenti, hogy eggyel több útvonalon lehet szállítani ugyanabból a forrásból - Oroszországból - származó földgázt, ami csak a kiszolgáltatottságot növeli.
    A lengyel igazságszolgáltatás átalakítása körüli vitával kapcsolatban Angela Merkel kérdésre válaszolva elmondta, hogy Németország támogatja az Európai Bizottságot abban, hogy tárgyalásokkal rendezzék a vitát. Reményét fejezte ki, hogy ez a törekvés eredményre vezet.