Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az orosz legfelsőbb bíróság elutasította Putyin jelötségének érvénytelenítését

2018-02-16 16:51:00

Elvetette pénteken az orosz legfelsőbb bíróság Kszenyija Szobcsak elnökjelölt arra vonatkozó folyamodványát, hogy minősítse törvénytelennek Vlagyimir Putyin bejegyzését elnökjelöltként a március 18-án megtartandó elnökválasztásra.

    Szobcsak arra hivatkozott, hogy Putyinnak nincs joga indulni az elnökválasztáson, mert már eltöltött két egymást követő mandátumot az elnöki hivatalban. A legfelsőbb bíróság az elutasítást azzal indokolta, hogy a törvény az elnökség két egymás követő mandátumával kapcsolatban ír elő korlátozást, de nem szabja meg kettőben a hivatalban eltöltendő időszakok felső határát.
    Putyin két négyéves ciklust követően 2008-ban Dmitrij Medvegyev kormányfőnek engedte át - választások révén - az államfői posztot, majd 2012-ben visszatért az elnöki posztra, amelynek mandátumát időközben hat évre hosszabbították meg.
    Vlagyimir Putyin független minőségben jelöltette újra magát, és a közvélemény-kutatások szerint nagy valószínűséggel nyerni is fog. Szobcsak a Polgári Kezdeményezés elnevezésű párt elnökjelöltje, volt médiaszemélyiség.