Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kriminálpszichológus: csendesen és szisztematikusan készült a lövöldözésre a floridai fiatal

2018-02-16 10:53:00

Csendesen és szisztematikusan, egy teljes fegyverarzenállal készült a floridai iskolai lövöldözésre az a fiatal, aki tizenhét embert ölt meg szerdán - mondta Facsarné Werner Mária kriminálpszichológus az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

    Az elkövető valószínűleg nagy bizalmatlanságot érzett, sérelmeket hordozott magában, mindezért bosszút forralt és meg akarta büntetni a környezetét - vélekedett a pszichológus.
    A szakértő szerint ez a 19 éves fiatal egyértelműen magatartási problémákkal küzdött, mégis az iskola nem egy pszichológus bevonása mellett döntött, hanem inkább elküldték az intézménytől, s ez gyakorta megtörténik a problémás fiatalokkal.
    A kriminálpszichológus utalt arra is, hogy az ilyen bűnügyekhez nagyban hozzájárulnak az egyesült államokbeli fegyvertartási szabályok és szokások. Amerikában egy apa, akinek fia születik, büszke arra, hogy fegyvert adhat gyereke kezébe - fogalmazott.
    A szakértő arra is emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokban 2013 óta több mint 290 hasonló iskolai lövöldözés történt. Véleménye szerint ezek az esetek "példaként" is szolgálnak az elkövetőknek.
    A floridai Parkland városka középiskolájában szerda késő délután történt lövöldözésben tizenheten vesztették életüket. A kórházakban ápolt sebesültek száma tizenhat, közülük három állapota válságos.