Tivadar napja van. | 2024.04.20

Eger kiesőként is pályázata megvalósítására törekszik

2018-02-15 16:10:00

Eger az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyeréséért folytatott versengésből kiesve is szakmai koncepciójának megvalósítására törekszik - közölte az önkormányzat az MTI-vel csütörtökön. 

    Az Európai Bizottság (EB) független nemzetközi szakértői testülete Debrecen, Győr és Veszprém pályázatait ajánlotta az Európa Kulturális Fővárosa (EKF 2023) projekt döntőjébe.
    A hevesi megyeszékhely önkormányzatának közleménye nagy értéknek tartja, hogy Eger tavaly széles körű társadalmi összefogással elkészítette kulturális és közösségfejlesztési stratégiáját, melyet a város közgyűlése egyhangú döntéssel fogadott el. A dokumentum középpontjában a közösségépítés áll, ezen belül is a helyiek új generációinak nyitottságra, a kulturális értékek tudatos keresésére és befogadására nevelése, erősítve ezzel az összetartozás és európaiság élményét - idézik fel.
    Ugyanakkor megjegyzik: az általuk reméltnél kevésbé sikerült az európai szakértő zsűri figyelmét ráirányítani az egri pályázat fókuszában álló innovatív, megújító törekvésekre, melyeket a filmművészet, az előadó- és képzőművészet különböző területein célul tűztek ki.
    "Úgy a kiválasztási ülés során tapasztaltak, mint az eredmény azt tükrözik: az európai értékek mibenlétét illetően alapvető felfogásbeli különbség érzékelhető" az egri koncepció készítői és az arról véleményt alkotók között - fogalmaznak.
    Hozzáteszik: a sok befektetett munka nem volt hiábavaló, hiszen olyan értékeket hoztak létre és olyan célokat fogalmaztak meg, melyekre hosszú távon építhet a város és a térség. Ezért a dokumentumban megfogalmazott stratégiai elképzeléseket szeretnék megvalósítani.