Auguszta napja van. | 2024.03.29

Dolgozik a kabinos akadálymentesítésen a főváros és a MEOSZ

2018-02-15 11:37:00

Jelenleg is dolgozik az új, kabinos megoldáson az M3-as metró akadálymentesítésével kapcsolatban a fővárosi önkormányzat és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) - közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

    A közleményben leszögezték, hogy "az MSZP által vízionált, követelt" lift nem lesz több az M3-as metró akadálymentesítésénél, mint eredetileg.
    Véleményük szerint az MSZP beijedt a "sikertelen népszavazás rémétől", és már abban sem biztosak, hogy az aláírásokat össze tudják-e gyűjteni, ezért a parlamenti ajánlások mellé is "odadugdossák" a népszavazási íveket.
    "Gyűjtsön csak tovább az MSZP, és ne feledje, hogy az ő követelésük a liftekről szólt" - fogalmaztak.
    A MEOSZ az MTI-vel kedden azt közölte, elfogadhatónak tartja, hogy kabinos, ferdepályás liftekkel biztosítsák a mozgáskorlátozott emberek közlekedését az M3-as metró azon megállóiban, amelyekben a feltételek nem adottak hagyományos liftek kiépítésére. Az eddigi egyeztetések szerint hat megállóban - Kálvin tér, Corvin-negyed, Nyugati pályaudvar, Arany János utca, Ferenciek tere, Klinikák - oldanák meg így az akadálymentesítést.
    A közleményben idézték Kovács Ágnest, a szövetség elnökét, aki elmondta: az M3-as projektigazgatóság képviselője jelezte, hogy bekéri hét gyártótól a ferdepályás liftek műszaki paramétereit, a következő alkalommal pedig a MEOSZ bevonásával kiválasztják azokat, amelyeket a legmegfelelőbbnek találnak a mozgáskorlátozottak biztonságos közlekedése szempontjából. 
    A szövetség csak olyan ferdepályás liftet talál megfelelőnek, amelyben az aktív kerekesszékek, az elektromos kerekesszékek és elektromos mopedek is elférnek - tette hozzá a szervezet vezetője.