Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csoma Mózes: a két Korea közötti konfliktus könnyen kezelhető 

2018-02-15 09:21:00

A phjongcshangi téli olimpia is jó példa arra, hogy Dél-Korea és Észak-Korea közötti alapvetően polgárháborús konfliktus könnyen kezelhető - mondta Csoma Mózes, az ELTE koreai tanszékének vezetője csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

    A tanszékvezető szerint valójában az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti, az utóbbi években nagyon elmérgesedett konfliktust kellene "megolvasztani", ugyanis a két Korea polgáraiban megvan az a "politikai rendszereken felülemelkedni képes összetartozás-tudat", amely a szembenállást hamar elhalványítja. 
    A kutató emlékeztetett, hogy az utóbbi évtizedekben nem fordult elő, hogy olyan magas szintű észak-koreai vezető látogasson délre, mint most az olimpia alatt. 
    A phjongcshangi téli olimpia ünnepélyes megnyitójára érkező északi küldöttségnek az észak-koreai vezető húga, Kim Jo Dzsong, valamint Kim Jong Nam névleges államfő is tagja volt - idézte fel.  
    Csoma Mózes hangsúlyozta, Washington és Észak-Korea közeledését elősegíthetné, ha a dél-koreai diplomácia közvetíthetne a két állam között.