Gedeon napja van. | 2024.03.28

Orbán Viktor: meg kell őriznünk keresztény kultúránkat

2018-02-15 09:03:00

Meg kell őriznünk keresztény kultúránkat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Veszprémi 7 Nap városi hetilapnak.

    A kormányfő a lap csütörtöki számában megjelent interjúban úgy fogalmazott: "azt a kultúrát kell megtartani Magyarországon, amelyben minden magyar ember otthon érzi magát, ezt pedig - függetlenül attól, hogy valaki vallásos vagy sem - úgy hívják, hogy keresztény kultúra."
    Orbán Viktor az ENSZ-jelentés kapcsán a migrációt népvándorlásnak nevezte, és kijelentette: az európai színtér után az ENSZ fórumain is el kell mondani, hogy Magyarország szerint a migráció veszélyes dolog, azt nem bátorítani, hanem inkább fékezni kell. 
    "Ahelyett, hogy nagy néptömegeket mozgatnánk egyik helyről a másikra, arra kell fordítani az erőinket, hogy mindenkinek ott segítsünk, ahol született, és mindenkinek legyen lehetősége emberhez méltó életet élni a saját országában" - fogalmazott.
    A miniszterelnök beszélt a nemzeti konzultációról is. Elmondta: az, hogy véleménye egybeesik a választópolgárokéval, "nagy erőt és felhatalmazást ad" számára. 
    Azt mondta: Magyarország ebben az ügyben egységes, "a magyar emberek jól látható és jól hallható többsége nem a Soros György által elképzelt országban akar élni". 
    A nagy többség egy saját maga által megválasztott nemzeti kormány irányítása alatt álló Magyarországot akar - emelte ki Orbán Viktor.
    A miniszterelnök Magyarország külpolitikai helyzetéről azt mondta: a visegrádi országok együttműködése sosem volt olyan erőteljes, mint most. Arról is beszélt: Brüsszelben mindenkinek ki kell állnia saját nemzeti érdekeiért, "és tudomásul kell venni, hogy ha valaki kiáll ezekért, akkor ott vita, küzdelem lesz". 
    Vitában állunk, és ez jó hír, mert azt jelenti, van lehetőségünk küzdeni nemzeti érdekeinkért - jelentette ki a kormányfő.
    Orbán Viktor szerint Veszprém mindig is "kultúrváros" volt, és ez a karaktere egyre erősödik. Kitért arra is, hogy "olyan papi vezetők szolgáltak, szolgálnak ott, akiknek a hangjára érdemes odafigyelni, mert nemcsak a hívők, hanem az egész ország, az egész nemzeti közösség számára van mondanivalójuk".
    A kormányfő az interjúban kiemelte, hogy Veszprémben 1,64 százalék a munkanélküliség.
    A Modern Városok programban kötött megállapodások betartását "becsületbeli ügynek" és a "politikai hitelesség próbájának" nevezte, külön említve Veszprémből az aranyosvölgyi viadukt tervezésének megkezdését, a veszprémi sportaréna bővítését, az állatkert fejlesztését- Azt mondta: hamarosan lerakhatják az új városi uszoda alapkövét is.
    Orbán Viktor szerint Porga Gyula veszprémi polgármester a megyei jogú városok vezetői között komoly tekintélyt vívott ki magának, a Fidesz és a KDNP helyi országgyűlési képviselőjelöltjét, Ovádi Pétert pedig tehetséges, ambiciózus, tetterős fiatalembernek nevezte.