Gedeon napja van. | 2024.03.28

Felmentette a bíróság a dzsihadisták szállásadóját

2018-02-14 19:44:00

Felmentette szerdán a párizsi büntetőbíróság annak a lakásnak a tulajdonosát, amelyben egy rendőrségi rajtaütésben megölték a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletek feltételezett fő szervezőjét, a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud-ot és két másik embert.

    "Nem bizonyított, hogy Jawad Bendaoud terroristáknak biztosított szállást" - mondta ki a bíróság. 
    Isabelle Prévost-Desprez bírónő szerint a gyanúsítottat kizárólag a pénzszerzés vágya vezérelte, amikor kiadta a lakást a dzsihadistának.    
    A kisebb köztörvényes bűncselekmények miatt többször elítélt férfi ellen terroristákkal kapcsolatos csalás vádjával négy év börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség. 
    A férfi az ítélethirdetéskor megölelte az ügyvédjét és megpaskolta az őt kísérő csendőrök vállát.
    A három hétig tartott per két másik vádlottját, Mohamed Soumaht és Youssef Ait Boulahcent viszont öt év szabadságvesztésre ítélte a bíróság. 
    A 28 éves  - Marokkóban született, de belga állampolgárságú - Abdelhamid Abaaoud-ot, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik legfőbb szíriai "hóhérának" és európai toborzójának számított, a Párizstól északra található Saint-Denis elővárosban öt nappal a merényletek után ölték meg a francia kommandósok. A lakásban volt és szintén meghalt Abaaoud francia állampolgárságú unokahúga, a 26 éves Hasna Ait Boulahcen, valamint Chakib Akrouht, aki Abaaouddal együtt tagja volt a merényleteket végrehajtó terrorkommandónak.  
    Jawad Bendaoud-ot a november 18-i rajtaütés utáni órákban vették őrizetbe és azóta azt állította, hogy november 17-én este adta ki a lakást Abdelhamid Abaaoudnak és Chakib Akrouhnak, akikről nem tudta, hogy terroristák. 
    "Csak annyit tudok mondani, hogy nem tudtam, hogy ezek a pasik terroristák. Semmi közöm ehhez az egészhez" - mondta az utolsó szó jogán a per végén. 
    Letartóztatása előtt, 2015. november 18-án reggel Jawad Bendaoud a legnézettebb francia hírtelevízió, a BFM kamerái előtt is elmondta, hogy fogalma se volt arról, hogy a merényletek elkövetőinek adta ki a lakását. 
    A tulajdonos és Abaaoud unokatestvére között Mohamed Soumah, a lány volt barátja volt a közvetítő. Ellene is négy év szabadságvesztés kiszabását kérte az ügyészség, de a bíróság öt év börtönbüntetésre ítélte. 
    A harmadik gyanúsított, a rajtaütésben meghalt lány bátyjának, Abaaoud unokatestvérének azért kellett a bíróság elé állnia, mert nem hívta fel a rendőrséget, miután megtudta, hogy az unokatestvére volt az egyik elkövető. Ő szabadlábon védekezhetett. Az ügyészég öt év szabadságvesztés kiszabását kérte ellene, a bíróság négy év letöltendő és egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A bírónő azt is kiemelte az ítélethirdetéskor, hogy a 25 éves vádlott radikalizálódott iszlamista.