Auguszta napja van. | 2024.03.29

Pénzbírsággal fenyegetik Pierce Brosnant egy hirdetés miatt az indiai hatóságok

2018-02-14 18:05:00

Pénzbírsággal vagy kétévi börtönnel fenyegetik Pierce Brosnant az indiai hatóságok, mivel a brit filmszínész másfél éve egy egészségkárosító terméket reklámozott helyi hirdetésekben - adta hírül szerdán a The Guardian.

    Az újdelhi hatóságok hivatalosan és a közösségi médián keresztül is eljuttatták megkeresésüket a színészhez. Mint írták, amennyiben Brosnan nem magyarázza meg, hogy miért vett részt a kampányban, pénzbüntetéssel vagy kétévi börtönbüntetéssel is sújtható.
    Brosnan a hirdetésekben egy indiai rágókeverék-márkát, pan masalát népszerűsített, amelynek különböző összetevői vannak. Némelyik dohányt, citromot, fűszereket és magokat is tartalmaz. De akad köztük olyan, amelyben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által rákkeltőnek nyilvánított diófélét találtak.
    Az a pan masala, amelyet Brosnannal hirdettek, nem tartalmaz dohányt, de a márkának vannak olyan termékei, amelyben a rákkeltőnek tartott dióféle, a supari megtalálható. A népszerű rágcsa kedvelőit jó fel lehet ismerni, mivel az jellegzetesen vörösre színezi a fogaikat. 
    A kampányt a vásárlók felháborodása miatt felfüggesztették.
    Brosnan kijelentette: "mélyen megdöbbentette és elszomorította", hogy az arcképét egy potenciálisan káros termék reklámozására használták. Leszögezte, hogy a hirdetés készítésekor úgy tudta, hogy egy természetes alapanyagokból készült szájfrissítőt és fogfehérítőt reklámoz, amely sem dohányt, sem más káros anyagot nem tartalmaz. Hozzátette: a Pan Bahar vállalat, amelynek számára a hirdetés készült, manipulálta a hirdetéseket és őt az egész terméklánca népszerűsítésére használta.
    Brosnan emlékeztetett arra, hogy feleségét, lányát és számos barátját is rákbetegség miatt veszítette el, már csak ezért is elkötelezetten támogatja a nők egészséggondozását és az olyan kutatásokat, amelyek javítják az emberek egészségét és enyhítik a szenvedést.
    A Pan Bahar tagadta, hogy félrevezette volna Brosnant és hangsúlyozta, hogy a hirdetett termék szájfrissítő és nem lehet kapcsolatba hozni a rágni való dohánnyal.