Gedeon napja van. | 2024.03.28

Meghalt Réti Zoltán festőművész

2018-02-12 19:16:00

Kilencvennégy éves korában meghalt Réti Zoltán festőművész, a balassagyarmati zeneiskola alapítója, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetettje - értesítette az MTI-t a család hétfőn.

    A hétfőn elhunyt Réti Zoltán temetése február 17-én, szombaton 11 órakor lesz a balassagyarmati temetőben.
    Réti Zoltán 1923-ban született a Nógrád megyei Nagyorosziban. Igazi polihisztor volt, aki a képzőművészetnek és a zenének szentelte az életét: festőművész, a balassagyarmati zeneiskola alapítója és 20 éven át igazgatója, karnagy, a magyar zenetörténet meghatározó verbunkos korszakának kutatója. Ő írta meg a balassagyarmati zeneiskola névadójának, Rózsavölgyi Márknak, a csárdás "atyjának" életét.
    Akvarelljein megjelenítette Madách Imre, Mikszáth Kálmán, Komjáthy Jenő műveit. Az ember tragédiája sorozata bejárta a világot, a Magyar Posta bélyeg formájában is kiadta. Festményei zeneszeretetét is tükrözik. 
    Számtalan díj, elismerés, kitüntetés birtokosa, díszpolgár Nógrád megyében, Nagyorosziban, Balassagyarmaton, Érsekvadkerten és Kétbodonyban. Sokszor csábították külföldre, de a nógrádi táj volt a mindene, a palócföld szerelmese volt - tudatta családja.