Auguszta napja van. | 2024.03.29

Idén is meghirdeti az OTP a társasházi pályázatot

2018-02-12 15:51:00

Tizedszer hirdeti meg az OTP társasházi pályázatát az idén, a korábbi összdíjazás és a nyertesek száma is megduplázódik, 20 lakóközösség nyerhet el összesen 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást felújításra, korszerűsítésre.

    Az MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatás szerint a kiírás országos, a pályázatra február 12. és június 17. között nevezhetnek a társasházak, lakásszövetkezetek.
    A pályázat célja a lakóközösségek szűkebb környezetének minőségi korszerűsítése és szépítése, a közösségi élet kialakításának, fenntartásának támogatása, valamint a lakóépületek és a lakók biztonságát szolgáló fejlesztések támogatása.
    Négy kategóriában lehet indulni, a korábbi három - az ezermester, a biztonság és a közösség - mellett az újonnan létrehozott jubileumi különdíj kategóriában is. Ez utóbbi esetében bármilyen megoldás beadható, ami a lakóközösség mindennapjait, a társasház körülményeit javítja.
    Kategóriánként öt pályázatot díjaznak, valamint a nyertes társasház, lakásszövetkezet pályázatának benyújtóját százezer forint értékű ajándékutalvánnyal jutalmazzák. Egy lakóközösség több kategóriában is adhat be külön-külön pályázatot.
    A leadott pályázathoz nem kell önerőt igazolni, csak ki kell tölteni az adatlapot.
    A tájékoztatás szerint Magyarország épületállományának majdnem fele (48,7 százaléka) 1946 előtt épült, nagyjából 20 százaléka 1960 előtt, 37 évnél pedig csak 8,2 százaléka fiatalabb. Az állomány többsége különböző területeken felújításra szorul, amit a lakóközösségek sok esetben nem tudnak kigazdálkodni a közös költségből vagy megfinanszírozni a felújítási alapból, a pályázatok ehhez nyújthatnak segítséget.