Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kétnapos programsorozattal ünnepel a FISZ

2018-02-11 10:59:00

Improvizációs prózajátékot, kerekasztal-beszélgetést és Jókai-sétát is kínáló kétnapos programsorozattal ünnepli a magyar széppróza napját csütörtökön és pénteken az idén 20 éves Fiatal Írók Szövetsége (FISZ).

    A szervezet tájékoztatása szerint a programsorozat február 15-én kora délután budapesti városnéző Jókai-sétával indul a Síp utca és a Rákóczi út kereszteződésében, amelynek célja a Jókai-kép leporolása, vagyis annak a modern Jókainak a bemutatása, akiről ma az irodalomban ugyan egyre több szó esik, de akiről a közgondolkodásban még mindig a régi, megfakult kép él. A sétán a Jókai-anekdotákon és történeteken kívül számos, egy-egy helyhez kapcsolódó történelmi korrajz és korabeli kulturális információ lesz hallható.
    A séta után kerekasztal-beszélgetést rendeznek a budapesti Új Lumen kávézóban a kortárs magyar prózában érzékelhető fontosabb tendenciákról, témaválasztásokról, prózapoétikai stratégiákról Mészáros Sándor, Neszlár Sándor, és Vásári Melinda részvételével, Zelei Dávid moderálása mellett. Ezt követően három kritikus - Hermann Veronika, Smid Róbert és Szekeres Nikoletta - beszélget a FISZ elmúlt két évtizedben megjelentett három prózakötetéről, Farkas Balázs Nyolcasok, Makai Mátétól Koriolán dala és Szerényi Szabolcstól Éhség című könyvéről.
    A kritikai beszélgetéssel párhuzamosan rendezik meg az Impróza című játékot, amelynek lényege a Jókai-féle folytatásos tárcaregény körülményeinek modellezése, avagy annak szemléltetése, milyen az, amikor a lapzárta, az olvasói elvárás, a szerkesztői nyomás és a terjedelem nagyban megköti az író kezét. A játékban résztvevő négy kalandvágyó író - Farkas Balázs, Kalapos Éva Veronika, Komor Zoltán és Márton László - kihúz egy Jókai-mondatot és egy műfajt, majd egy óra alatt novellát kerekít a megkötések megtartásával.
    Pénteken kora este a FISZ új tagjai közül a prózaírók mutatkoznak be az Új Lumenben. A program alatt rövid felolvasások váltják egymást rövid beszélgetésekkel, a közönség megismerkedhet Biró Zsombor Auréllal, Hutvágner Évával, Kovács Eleonórával, Láng Orsolyával, Szabó R. Ádámmal, Szalay Álmossal, Szerényi Szabolccsal és Vass Norberttel.
    A programsorozatot Ad notam Jókai címmel improvizációs prózajáték zárja az Itt és Most Társulattal. A játékban Jókai legismertebb regényeiből kap egy-egy részletet a Borbás Gergő, Horváth-Töreki Gergely, Horváth Veronika és Varju Nándor alkotta társulat, miközben felhasználja a közönség által bedobott Jókai-idézeteket is - olvasható a FISZ közleményében.
    A Magyar Írószövetség novemberi választmányi ülésén hozott döntésével kezdeményezte, hogy február 18-án, Jókai Mór születésnapján rendezzék meg Kárpát-medence szerte a magyar széppróza napját. A rendezvénysorozat fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.