Emma napja van. | 2024.04.19

Francois Mitterrand néhai államfő unokája jelentette fel a környezetvédelmi minisztert

2018-02-09 16:06:00

Pascale Mitterrand, Francois Mitterrand néhai francia köztársasági elnök unokája tett 2008-ban feljelentést Nicolas Hulot jelenlegi környezetvédelmi miniszter ellen egy 1997-es állítólagos nemi erőszak miatt, de azt soha nem akarta, hogy kitudódjon - közölte pénteken ügyvédje, miután az esetről a L Ebdo című induló új újság címlapján írt.

    "Pascale Mitterrand nevét a beleegyezése nélkül felhasználták egy médiaviharban Nicolas Hulot ellen. Sem ő, sem a családja nem hagyta jóvá semmilyen módon ezt a publicitást" - írta közleményében Michel Dufranc, a Mitterrand család ügyvédje. "Nem ő volt a revelációk kezdeményezője" - tette hozzá.
    A L Ebdo leleplező cikke nem fedte fel, hogy kiről van szó, csak annyit említett, hogy "egy híres politikus unokája" tett feljelentést 2008-ban a politikus ellen, de a francia napilapok internetes oldalaikon már csütörtök este leírták Pascale Mitterrand nevét, elsőnként a Le Parisien. 
    "Egyből megmondta (Mitterrand) a L'Ebdo újságíróinak, hogy nem szeretné ezt a publicitást, de nem volt semmilyen hatalma azt megakadályozni" - hangsúlyozta az ügyvéd. 
     A francia kormány egyik legnépszerűbb tagja, Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter szégyentelen hazugságnak nevezte és tagadta a vádakat csütörtökön.
    A lap szerint Hulot saját alapítványának egyik 31 éves munkatársát, aki jelenleg a nemzetgyűlés alkalmazásában áll, szexuálisan zaklatta. A cikk alapján beazonosítható nő személyesen cáfolta a lapnak az állítást, Hulot pedig "tiszta hazugságnak" nevezte. A politikus azt is cáfolta, hogy megvásárolta a nő hallgatását.
    Azt viszont elismerte a miniszter, hogy 2008-ban feljelentést tett ellene "egy híres politikus unokája" egy állítólagos 1997-es eset miatt, de az ügyészség az akkor érvényben lévő tízéves elévülési idő miatt nem indított eljárást.
    "Az ügyet nem egyszerűen azért zárták le, mert elévült, hanem meg is hallgattak a csendőrök a saját kérésemre, és a nyomozók nagyon gyorsan megállapították, hogy semmi olyan nem történt, amiért vizsgálatot kellene indítani az ügyben" - mondta Nicolas Hulot. "Ez fájdalmas, igazságtalan, megalapozatlan" - tette hozzá. 
    Christine Le Crom ügyész csütörtök este megerősítette, hogy 2008-ban feljelentés érkezett nemi erőszak gyanújával Nicolas Hulot ellen, de elévülés miatt nem indult eljárás az 1997-es eset miatt, amikor is Pascale Mitterrand 20 éves volt. 
     Edouard Philippe miniszterelnök és Emmanuel Macron államfő azonnal támogatásukról biztosították a minisztert és jelezték, hogy nem kell lemondania, miután nincs ellene eljárás.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó