Emma napja van. | 2024.04.19

Putyin és Erdogan a katonai és titkosszolgálati együttműködés megerősítéséről állapodott meg

2018-02-08 13:40:00

A katonai és titkosszolgálati fellépés koordinálásának erősítéséről állapodott meg a szíriai tűzszünetet megsértő terroristákkal szemben Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök - közölte a Kreml sajtószolgálata csütörtökön a két vezető legutóbbi telefonbeszélgetéséről.

    Erdogan együttérzéséről biztosította Putyint az idlíbi feszültségcsökkentő övezetben életét vesztett orosz pilóta, Roman Filipov halála miatt. A Putyin által posztumusz Oroszországi Föderáció hősévé minősített Filipov koporsóját csütörtökön katonai tiszteletadással búcsúztatta a Moszkva melletti Cskalovszkij repülőterén az orosz védelmi tárca vezetése. A pilóta voronyezsi temetésén több százan vettek részt.
    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, Putyin és Erdogan megvitatta a szíriai rendezéssel kapcsolatos legközelebbi orosz-török-iráni csúcstalálkozó lehetőségét, amelynek dátumában egyelőre nem állapodtak meg. Török sajtóértesülések szerint a csúcsot Isztambulban rendezik majd meg. 
    Az orosz elnöki hivatal közleménye szerint Putyin és Erdogan hangsúlyozta a szíriai feszültségcsökkentési övezetek létrehozásáról szóló asztanai megállapodások maradéktalan végrehajtásának fontosságát. A két elnök megerősítette elkötelezettségét a szíriai válságnak az ENSZ BT 2254-es határozata alapján és a Szocsiban megtartott szíriai nemzeti párbeszéd kongresszusa határozatainak szellemében megvalósítandó politikai rendezése mellett.
    Valerij Szemerikov, a hat egykori szovjet tagköztársaságot tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének főtitkárhelyettese csütörtökön Moszkvában kijelentette, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet a Szíriában elszenvedett vereség után Afganisztánba csoportosítja át erőit, ahol már 7 ezer fegyverese tartózkodik. Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete egy biztonsági tanácsi vita során arra figyelmeztetett, hogy az IÁ igyekszik megvetni a lábát Afganisztán északi tartományaiban, ami fenyegetést jelent Oroszország déli régióira és a közép-ázsiai országokra.