Gedeon napja van. | 2024.03.28

MTA: Kijev csak látszatengedményeket tesz 

2018-02-07 10:38:00

Kijev csak látszatengedményeket tesz az oktatási törvény kapcsán - mondta Fedinec Csilla, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalmi Kutatóközpontjának főmunkatársa szerdán az M1 aktuális csatornán.

    A kijevi oktatási minisztérium - közölte hétfőn Lilija Hrinevics tárcavezető - elfogadja a Velencei Bizottság ajánlását, és beleegyezik, hogy 2023-ig meghosszabbítsa az átmeneti időszakot a tavaly ősszel elfogadott új ukrán oktatási törvénynek a nemzeti kisebbségekre vonatkozó cikkelyében foglaltak bevezetéséig.
    Fedinec Csilla szerint egyelőre szó sincs arról, hogy a kijevi vezetés újratárgyalná az oktatási kerettörvényben foglalt azon rendelkezéseket, amelyek a kisebbségektől korábban megszerzett jogokat vonnak el.   
    Az átmeneti időszak meghosszabbítása felfogható úgy is - fűzte hozzá -, hogy a komplex oktatás reformot rögzítő törvény végrehajtására a jelenlegi körülmények között nincs elegendő forrás.
    Ahhoz, hogy a kisebbségi jogok ne sérüljenek, a kerettörvény vonatkozó részeit teljesen újra kellene tárgyalni - mondta.