Emma napja van. | 2024.04.19

NGM: Magyarország előtörleszti a tavaly lehívott orosz hitelt

2018-02-07 10:15:00

Magyarország előtörleszti a 2017-ben a paksi beruházás előkészítésére, tervezésére orosz hitelből eddig lehívott teljes összeget, 78 millió eurót, mintegy 24 milliárd forintot - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

    Hangsúlyozta, a szerződésben szereplő kamatkondíciónál Magyarország jóval kedvezőbb forrást tud bevonni a piacról, az orosz féllel kötött szerződés rugalmas, lehetőség van előtörlesztési díj nélkül bármekkora összeget korábban is visszafizetni.
    Hornung Ágnes kifejtette, beruházási időszakban az orosz hitel kamata 3,95 százalék, a legutolsó aukción pedig a tíz éves magyar államapapír kamata 1,3 százalék volt, így az előtörlesztéssel jelentős megtakarítást lehet elérni a kamatkiadásoknál.
    Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter február 5-én értesítette az orosz pénzügyminisztert arról, hogy Magyarország előtörleszteni kívánja a paksi hitelt, február 5-étől számítva 90 nap a notifikációs határidő, ezután lehet bármikor megtenni a tranzakciót, május elejére várható, hogy a tényleges előtörlesztés megtörténik - mondta az NGM államtitkára.
    Megjegyezte, a szerződéskötéskor, 2014-ben a magyar gazdaság még nem volt ilyen jó állapotban, a nemzetközi piaci környezet is más volt, az akkor rögzített 4 százalék körüli kamat jónak számított - mondta az NGM államtitkára.     
    A Kossuth rádió 180 perc című műsorában Hornung Ágnes kifejtette: senki nem tudhatja, hogy a kamatkörnyezet hogyan alakul majd a jövőben, lehet olyan időszak is, amikor az orosz hitelszerződés kedvezőbb, akkor Magyarország annál marad.