Andrea napja van. | 2024.04.18

Indulatokat váltott ki a Fehér megye határát jelző kétnyelvű tábla Romániában

2018-02-06 15:34:00

Indulatokat váltott ki az a Fehér megye kezdetét jelölő román és magyar nyelvű tábla, amelyet a Maros megyei önkormányzat helyezett ki a két megye határára. A táblát a kétnyelvűséget kifogásoló Florin Roman politikus szerint keddre a Maros megyei önkormányzat távolíttatta el.

    A Maros és Fehér megye határát Ádámos és Küküllővár között átszelő megyei út mellett felállított kétnyelvű táblára a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Fehér megyei képviselője hívta fel a figyelmet hétfőn az egyik közösségi portálon. A politikus kijelentette: a tábla kihelyezése törvényellenes, mert a törvény csak ott írja elő a többnyelvű feliratozást, ahol egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot. Fehér megye esetében azonban a magyarság aránya az öt százalékot sem éri el. A politikus felszólította a Fehér megyei önkormányzatot, hogy távolítsa el a táblát, különben saját kezűleg fogja ezt megtenni. 
    A Maros megyei önkormányzat hétfőn közleményben erősítette meg: ő tetette ki a Fehér megye határát jelző kétnyelvű táblát. Ezt azonban a saját területén helyezte el, és Maros megyében a magyarság aránya meghaladja a törvényben előírt küszöbértéket. Az önkormányzat arra figyelmeztette Florin Roman képviselőt, hogy a közúti táblák megrongálása bűncselekménynek számít.
    Kedden Florin Roman a román parlamentben is felszólalt a megyetábla ügyében, és üdvözölte, hogy a Maros megyei önkormányzat belátta a hibáját, és levetette a táblát. A politikus kijelentette: Maros megye csak a saját nevét írhatja ki a területe határain, és nem tehet ki táblákat más közigazgatási egységek neveivel. Azt is hozzátette: a romániai magyaroknak csak annyi autonómia jár, amennyit Magyarország nyújt az ott élő románoknak.
    Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke kedden olyan állásfoglalást tett közzé táblaügyben, amelyben nem tisztázta, hogy az általa vezetett intézmény távolíttatta-e el a megyehatár-táblát. Szégyenletesnek és a román centenáriumi évhez méltatlannak tartotta, hogy egyes román politikusok magyarellenes üzenetekkel próbálnak maguknak politikai tőkét kovácsolni. Úgy vélte, egy kétnyelvű útjelző tábla felszerelése a normalitást kellene, hogy jelezze. "Törvény adta jogunk, hogy anyanyelvünket használhatjuk ebben az országban. Nem hátrálunk meg semmilyen fenyegetéstől, főleg olyan képviselőktől, akik csak feszültségkeltésre használják a mandátumukat, ahelyett, hogy dolgoznának" - idézte az állásfoglalás Péter Ferencet, a Maros megyei önkormányzat elnökét.