Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szíria - Ismét rakéták csapódták be török területeken, halott

2018-02-02 13:45:00

Összesen hat rakéta csapódott pénteken az északnyugat-szíriai Afrín kerületből a határhoz közeli, török Reyhanli és Kilis városokba, egy ember meghalt, nyolc pedig megsebesült - jelentette az Ihlas török hírügynökség.

    Reyhanliban két rakéta épületek falait találta el, egy pedig a piac közelében az úttestbe csapódott. A hat sebesültet kórházba szállították, de az egyik súlyos sérült, egy 69 éves férfi az orvosi beavatkozás ellenére életét vesztette. A többiek könnyebb sérüléseket szenvedtek.
    Kilisben az egyik lövedék egy házba csapódott, a másik szintén útra esett. A harmadik rakéta a beszámoló szerint nem robbant fel, a hatóságok ellenőrzött keretek között megsemmisítik. Kilis városban három ember sebesült meg.
    Az utóbbi másfél hétben rendszeresek a hasonló incidensek a környéken, miután a török haderő január 20-án nagyszabású légi és szárazföldi hadműveletet indított az Afrínt ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen. Az YPG a török offenzívára válaszul időről időre rakétákat és aknagránátokat lő át török területekre, főként a Hatay tartományban fekvő Reyhanliba és az északabbra található Kilis tartományba.
    Ankara a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) hasonló terrorszervezetnek tartja a YPG-t, de a szíriai kurd milícia Washington egyik fő szövetségese az Iszlám Állam dzsihadistái elleni harcban.
    Binali Yildirim török kormányfő egy pénteki nyilvános felszólalásán közölte: Reyhanliba és Kilisbe együttesen 82 rakéta csapódott az elmúlt közel két hét alatt. Az incidensekben öt ember meghalt, több mint 100-an pedig megsebesültek - mondta.
    A török vezérkar pénteki közleménye szerint az Olajág nevű afríni hadművelet eddig az YPG 823 fegyveresét "tette ártalmatlanná".
    Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Antalyában kereskedelmi vásáron tartott beszédében azzal vádolta a szíriai YPG-t, hogy keresztény gyerekeket használ "élő pajzsként" Afrínban. Ugyanakkor azt is állította, hogy a kurd milícia az Eufrátesz folyótól keletre eső területeken foglyul ejtett dzsihadistákat szállított Afrínba és az YPG az Iszlám Álammal együtt küzd a török haderő ellen.