Rudolf napja van. | 2024.04.17

Major Kamill munkáiból nyílt tárlat Brüsszelben

2018-02-01 19:36:00

Írás, Lenyomat és Rács címmel Major Kamill magyar származású, Dél-Franciaországban élő festőművész munkáiból nyílt kiállítás a Brüsszeli Balassi Intézetben - közölte a kulturális intézet csütörtökön.

    A tájékoztatás szerint a kiállítás Major Kamill munkásságának hangsúlyos részletét mutatja be. A fából készült domborművek a párizsi Pere-Lachaise temető melankolikus hangulatából és az archaikus kultúrákból merítkeztek. Ilyen például a Gilgamesi eposz, amely már tizenhét éves korában lenyűgözte a művészt. 
    A képeket inspirálta Major Kamill legutóbbi, még a tragikus események előtt tett szíriai utazása is. Nagy részben az ott szerzett élményekből, Palmüra és a sivatag szépségéből ihletett új színek dúsították a Brüsszelben kiállított domborműveket - áll a közleményben.
    A kiállítást Horváth Pál Gyula Belgiumban élő képzőművész nyitotta meg. A két művész beszélgetését Mózes Tamara jazz-zongorista és énekesnő improvizációi kísérték.
    A kiállítás a Balassi Intézet és a Makláry Kálmán Galéria között 2015 óta fennálló együttműködés eredménye. A vasárnapig nyitva tartó brüsszeli BRAFA Antik Art Fair művészeti kiállítás és vásáron egyetlen magyarként a Makláry Kálmán Fine Arts Galéria vesz részt kiállítóként, fókuszba állítva egy-egy magyar művész munkásságát.
    A tárlat március 29-ig tekinthető meg a Brüsszeli Balassi Intézetben.