Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hároméves dohánytermesztési szerződést ajánl a termelőknek az ULT Magyarország

2018-02-01 16:08:00

Hároméves dohánytermesztési keretszerződést hirdetett meg közel hétszáz termelőjének az ULT (Universal Leaf Tobacco) Magyarország Zrt., a feltételekről az amerikai tulajdonú cég egy csütörtöki, nyíregyházi fórumon tájékoztatta a gazdálkodókat.

    Fekete Tibor, a társaság agronómiai igazgatója elmondta, 2020-ig a magyar kormány évente ötmilliárd forint támogatást nyújt az ágazatnak, ezt a lehetőséget kihasználva szeretnék a jövőben is biztosítani a fenntartható dohánytermesztést.
    A legfontosabb szempont a szerződéseknél, hogy a 2016-ban a túltermelés miatt meghozott korlátozásokat az idei évvel feloldják, 2020-ig évente körülbelül 2 ezer hektáron 4 ezer tonna Virgina-típusú és 500 hektáron ezer tonna feletti Burley-dohánymennyiséget szeretne az ULT megtermeltetni - közölte Fekete Tibor, hozzátéve, a kereten felüli termésmennyiséget is át fogja venni a cég.
    A szakember emlékeztetett, két évvel ezelőtt az eladatlan dohánykészletek okoztak problémát az ULT-nek olyannyira, hogy a társaság 2016-ban csökkentette a szerződéses dohánytermelő területeit, valamint a gazdálkodóktól átvett termésmennyiséget. Tovább rontotta a helyzetet, hogy a cég a kedvezőtlen piaci helyzet miatt megszüntetette a dohányfeldolgozást Nyíregyházán és kilátásba helyezte a Virgina termelési területének csökkentését, illetve a Burley-dohányfajta felvásárlásának megszüntetését.
    A magyarországi dohánynak végül talált piacot az ULT, a megtermelt dohányt Olaszországban dolgozták fel, ennek egy részét magyar dohánynév alatt adták el, a másik részét pedig különböző európai dohánykeverékekben helyezték el - ismertette a fórumon Fekete Tibor. Hozzátette, utóbbi módszer megmentette a Burley-t, a 2017-re leszerződött 1040 tonnás mennyiség nagy részét már felvásárolták, a napokban lezáródó felvásárlási folyamat után pedig az 1250 tonna is elérhető lesz.
    Az ULT 2016-ban és 2017-ben egy kétéves programot hajtott végre, tavaly körülbelül 3600 tonna Virgina és 1200 tonna Burley-dohányt vásárolt fel. A termésátlag hektáronként két tonna körül alakult az elmúlt években, ami megfelel a sokéves átlagnak.
    Fekete Tibor megjegyezte, a dohány előtt Magyarországon új lehetőségek vannak, volument és területet lehet növelni, ebben akar segítséget nyújtani a termelőknek a cég.
    A következő három év szerződési feltételeiről szólva az agronómiai igazgató elmondta, mindkét dohányfajta esetében 2018-ra három százalékos alapáremelés jár minden termelőnek, a következő két évben pedig az inflációt követő emelést kaphatnak a gazdálkodók. Megmarad a mennyiségi felár rendszere a szerződésen felül teljesítő termelőknek: a Virgina esetében hektáronként 1350 és 2800, a Burley-nél pedig 1350 és 2500 kilogramm közötti mennyiségre 160 százalékos felárat fizet ki az ULT.
    Az idei termelési évtől megszüntetik az úgynevezett törési övezetek közötti árkülönbségeket és egyszerűsített minősítési rendszert vezetnek be. Ennek értelmében a Virginiánál öt, míg a Burley esetében négy felvásárlási osztályt alakítanak ki, eltérő árakkal. Ezzel az előbbi dohányfajtánál plusz 10-15, az utóbbinál pedig plusz 10 százalékos árbevétel-növekményt realizálhatnak a termelők - ismertette Fekete Tibor.
    A szerződéseket minden termelővel egyénileg, a korábbi évek termésátlagainak és minőségének figyelembe vételével kötik meg az ULT munkatársai - tette hozzá.
    A dohánytermelés Magyarországon mintegy húszezer embert foglalkoztat, főként a termőterület mintegy 80 százalékát adó kelet-magyarországi térségben. Mintegy 250 gazdálkodó a Virgina, míg 450 termelő a Burley-dohányt termeli.