Auguszta napja van. | 2024.03.29

Brexit - Stresszhelyzeti vizsgálatot indított az Európai Bankhatóság

2018-02-01 15:01:00

A brit EU-tagság megszűnéséből eredő esetleges súlyos piaci és makrogazdasági stresszhelyzet banki hatásainak modellezésére indított több hónapig tartó szimulációs gyakorlatot csütörtökön a londoni székhelyű Európai Bankhatóság (EBA).

    A szervezet, amely jövőre - éppen Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése miatt - Londonból Párizsba költözik, azt kívánja feltárni, hogy az Európai Unió 48 legnagyobb bankjára és az unióban maradó tagállamok makrogazdasági teljesítményére miként hatna a legrosszabb Brexit-forgatókönyvek megvalósulása.
    Az EBA hangsúlyozza, hogy nem előrejelzésről, hanem kockázatelemzési célú szimulációról van szó.
    A 22 oldalas stresszhelyzeti forgatókönyv-csokor legrosszabb változata azt feltételezi, hogy Nagy-Britannia - az Európai Unió második legnagyobb gazdasága - rendezetlen körülmények között, kereskedelmi megállapodás nélkül lép ki, és ezt az EU-ban is súlyos recesszió követi.
    Az erre a helyzetre felvázolt szimuláció szerint az Európai Unió egészének átlagos hazai összterméke (GDP) már az idén 1,2 százalékkal, jövőre 2,2 százalékkal visszaesik, és 2020-ban is csak 0,7 százalékkal növekedne. Ezek rendre 3,5, 4,1, illetve 1,1 százalékponttal rosszabb GDP-növekedési teljesítmények lennének az e három évre alapesetben, súlyos Brexit-stresszhelyzet nélkül várt uniós szintű átlagos gazdasági növekedési ütemekhez képest. 
    A kumulatív negatív növekedési hatás a vizsgált három évben összesen 2,7 százalékos átlagos gazdasági visszaesést okozna az Európai Unióban.
    Az EBA e stresszhelyzeti forgatókönyve szerint a magyar gazdaság az idén stagnálna, jövőre 2,1 százalékkal visszaesne, 2020-ban 1,9 százalékkal növekedne. Mindez a vizsgált időszakban mínusz 3,7, mínusz 5,3, illetve mínusz 1,3 százalékpontos eltérést jelentene a magyar gazdaságban e három évre alapesetben, vagyis súlyos EU-szintű Brexit-stressz nélkül várt GDP-növekedési teljesítményekhez képest - áll az Európai Bankhatóság táblázatos forgatókönyvében.
    Az EBA a stresszhelyzeti szimulációs modellbe az Európai Unió egészére 27,7 százalékos halmozott ingatlanpiaci árzuhanást is beállított 2020-ra.
    A bankhatóság novemberben teszi közzé, hogy vizsgálata szerint az európai bankrendszer legnagyobb pénzintézetei miképp reagálnának egy ilyen súlyos stresszhelyzeti Brexit-forgatókönyvre.
    A héten kiszivárgott egy bizalmasnak szánt brit kormányzati tanulmány, amely szerint a brit gazdaság mindenképpen megszenvedi Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, bármilyen eredménnyel végződnek is az EU-tagság megszűnése utáni kapcsolatrendszerről szóló tárgyalások.
    A jelentéshez használt modellszámítások szerint a brit hazai össztermék halmozott növekedési vesztesége a következő 15 évben akkor is elérné az 5 százalékpontot a folytatódó EU-tagság esetén elérhető kumulatív növekedéshez képest, ha Londonnak sikerül az Európai Unióval átfogó szabadkereskedelmi megállapodásra jutnia a Brexit utáni időszakra.
    A brit kormányzati szakértők által készített tanulmány szerint abban az esetben, ha semmiféle megállapodás nem születik, és az Európai Unióval folytatott brit kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lép életbe - amely vámok megjelenésével járna -, az a másfél évtizedes előrejelzési távlatban összesen 8 százalékpontnyi GDP-növekedési veszteséget okozna a brit gazdaságban.