Gedeon napja van. | 2024.03.28

Sportlétesítmény-menedzser képzést indít a Zsigmond Király Egyetem

2018-02-01 14:31:00

Sportlétesítmény-menedzser posztgraduális képzést indít a Zsigmond Király Egyetem, amely hamarosan felveszi a Milton Friedman Egyetem nevet.

    Szatmári Péter, az intézmény rektora a csütörtöki sajtóreggelin elmondta, hogy február közepén 34 fővel kezdődik el a keresztféléves sportlétesítmény-menedzser képzés, amely három félévig tart majd, s képzési partnerükkel, a Testnevelési Egyetemmel már az első félévben nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati oktatásra.
    "A sportlétesítmények vezetése multifunkcionális képességeket és különleges menedzsereket igényel. Az ideális sportlétesítmény-menedzsernek nemcsak jó vezetőnek kell lennie és jól kell tudnia kommunikálni, de ugyanakkor értenie kell a pénzügyekhez, az informatikához, a rendezvényszervezéshez és nem utolsó sorban az emberekhez" - fogalmazott Szatmári Péter, aki hozzátette: a következő, szeptemberben induló képzésre augusztusig jelentkezhetnek azok, akik műszaki, pedagógusi, jogi, közgazdászi, vagy sporttudományos végzettséggel rendelkeznek.
    Markovits László, a Vasas elnöke azt hangsúlyozta, hogy a sportlétesítmény-menedzsereknek munkájuk során kompromisszumot kell kötniük, mert a létesítményüket úgy kell vezetniük, hogy minél kevesebb költség mellett minél több bevételt generáljanak, de közben a sport érdekei se sérüljenek.
    Markovitshoz hasonlóan Deutsch Tamás, az MTK elnöke is jó kezdeményezésnek tartja a szakképzés beindulását. Az európai parlamenti képviselő utalt arra, hogy a sport komoly jövedelemtermelő ágazat, amely a kontinens gazdaságához is jelentősen hozzájárul, ezért itt is kiművelt szakemberekre van szükség. Kitért arra is, hogy a sport is számos területen érintett a digitális átalakulásban, elég csak az online jegyvásárlásra, az internetes fogadásokra vagy az online médiára gondolni, s a képzésnek ezekre a változásokra is választ kell adnia.
    Gergely István, a Budapesti Honvéd ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy a magyar sportban reneszánszát éli az infrastruktúra-fejlesztés, viszont egy jó gazda nélkül nagyon sokba kerül a létesítmények fenntartása. Hangsúlyozta: az olcsó üzemeltetéséhez olyan szakemberekre van szükség, akik ezt jól csinálják. Gergely szerint a sportlétesítmények menedzselése jelenleg egy "iszonyatosan nagy hiányszakma, ezért nagy az igény az ilyen vezetőkre".
    Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke kiemelte: mivel a magyar sport kultúrájának megújításkor szembetűnő a szürkeállomány hiánya, ezért a szövetség üdvözli minden olyan képzés elindítását, amelynek következtében magasan kvalifikált szakemberek kapcsolódnak be a magyar sport menedzselésébe.
    "A létesítmények építésekor és működtetésekor nagyon speciális terület a média-kiszolgálás infrastruktúrája. Mivel ez egy nagyon különleges szakértelmet igénylő terület, ezért sokszor nem jut rá elég figyelem. Éppen ezért fontos, hogy mi, sportújságírók felhívjuk a létesítmény-menedzserek figyelmét erre az ügyre" - jelentette ki Szöllősi.
    Géczi Gábor, a TF Sportmenedzsment Tanszékének vezetője rámutatott: az intézményből sok oktató vesz majd részt az oktatásban, olyanok, akik a mindennapokban ezen a területen dolgoznak. Név szerint a vizes létesítmények vezetésében jártas Dala Tamást, vagy a rendezvényszervezésben tapasztalt Szántó Évát említette. 
    Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke, aki korábban hosszú időn keresztül irányította a Népstadiont, úgy fogalmazott: számukra nagy presztízst jelent, hogy beindul ez a képzés.
    "Mindig is azt gondoltuk, hogy többek vagyunk egyszerű stadiongondnokoknál" - állapította meg.