Emma napja van. | 2024.04.19

A francia kormány egy elővárosi támadást követően elítélte az "antiszemitizmus új formáját"

2018-01-31 19:35:00

Edouard Philippe francia miniszterelnök szerdán a nemzetgyűlésben elítélte az "erőszakos és durva antiszemitizmus új formáját" két nappal azután, hogy egy kipát viselő kisfiút bántalmaztak Párizs egyik elővárosában. A franciaországi zsidó közösség szerint az elmúlt hetekben elszaporodtak a hasonló jelenségek.

    Az ügyészség tájékoztatása szerint a nyolcéves gyereket hétfő délután két fiatal elgáncsolta, majd megütötte az utcán Sarcelle-ben, amikor az különórára sietett. A 15 év körüli támadók nem mondtak semmi sértőt, nem loptak el semmit a gyerektől, akin jól látható volt a kipa. Az ügyészség az esetet antiszemita indítékkal magyarázta. A családjával rendszeresen zsinagógába jár kisfiú elmondta, hogy több felnőtt is szemtanúja volt a bántalmazásnak, de senki nem lépett közbe.  
    A francia miniszterelnök a nemzetgyűlésben szerda délután elmondta: a kormány eltökélt és az antiszemitizmus elleni küzdelemhez új programot készít elő.
    "A rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben bátran néven kell nevezni a dolgokat. Bátorság kell megnevezni, elismerni, igen azt, hogy az erőszakos és durva antiszemitizmusnak létezik egy új formája, amely egyre nyíltabb módon fejeződik ki hazánkban" - fogalmazott a kormányfő az azonnali kérdések órájában az alsóházban. 
    "Nem fogadhatjuk el, hogy franciák franciáknak essenek a vallási meggyőződésük miatt, nem fogadhatjuk el, hogy egy nyolcéves gyereket bántalmazzanak olyan külső jegyek miatt, amelyek a vallási hovatartozását jelzik" - tette hozzá.
     Edouard Philippe, aki a felszólalása előtt konzultált a sarcelle-i zsidó közösséggel is, megerősítette, hogy a kormány néhány héten belül egy új tárcaközi programot indít el a rasszizmus és antiszemitizmus elleni oktatásról, amely "széleskörű és ambiciózus" lesz. 
    A kormányfő azt is jelezte, hogy ezentúl egy sértettnek lehetősége lesz - a brit modell alapján - minősítenie az ellene elkövetett támadás indítékát, annak érdekében, hogy az antiszemita támadásokat jobban "azonosítani" tudják a hatóságok. Franciaországban jelenleg ez nem lehetséges, kizárólag az ügyészség határozhatja meg egy bántalmazás esetén, hogy annak hátterében rasszista vagy antiszemita motiváció állt.
    Emmanuel Macron államfő is elítélte a támadást, s úgy vélte a Twitterren: "amikor egy állampolgárt kora, hovatartozása vagy vallása miatt bántalmaznak, akkor az egész köztársaságot bántalmazzák".  
    Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke konkrét intézkedéseket követelt "a radikális iszlám által hirdetett heves antiszemitizmus" ellen, míg Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország vezetője jelezte: "vérlázító, hogy egy gyereket vallása miatt bántalmaznak". 
    Január 10-én a francia fővárosnak ugyanebben az északi elővárosában, amelyet kis Jeruzsálemnek is neveznek, és ahol elsősorban az észak-afrikai országokból származó szefárd zsidók élnek, egy zsidó lányt arcul csapott egy kapucnis támadó. A helyi zsidó közösség szerint antiszemita támadás történt, de akkor az ügyészség ezt nem találta megalapozottnak. 
    Franciaországban 2015-ben az antiszemita fenyegetések és támadások száma rekordot döntött, de a hivatalos adatok szerint 2016-ban 58 százalékos csökkenést mutatott, amit az előző kormány az antiszemitizmus és rasszizmus elleni kormányprogrammal magyarázott. Tavaly azonban ismét hét százalékos emelkedést mutattak a belügyminisztérium adatai.