Auguszta napja van. | 2024.03.29

Belgium, Hollandia és Németország nincs felkészülve egy nukleáris katasztrófára

2018-01-31 17:52:00

Nincs kellően felkészülve egy belgiumi atomerőműben esetlegesen bekövetkező nukleáris katasztrófára sem maga Belgium, de a szomszédos Hollandia és Németország sem - közölte egy tanulmányra hivatkozva a helyi média szerdán.

    A tanulmányt a holland és német határ közelében található belgiumi nukleáris létesítményekben gyakran tapasztalt biztonsági hiányosságok miatt készítették.
    A tanulmány készítői szerint a három ország között nagyobb fokú koordinációra lenne szükség, ugyanis hivatalosan aláírt együttműködés létezik ugyan, de a gyakorlatban, valódi katasztrófa esetén nem működne. Többek között elmondták, mindhárom ország eltérő módszereket alkalmaz a lakosság sugárzás elleni védelmére.
    Belgium északi és keleti országrészében két atomerőműben - Tihange és Doel - hét nukleáris reaktor üzemel, amelyek éves szinten 45 billió kilowattóra megtermelésével az ország energiaellátásának 54 százalékát biztosítják.
    A Tihange, illetve a másik belga atomerőmű, a doeli több reaktorát is többször le kellett állítani az utóbbi években - biztonsági okokból, de aztán újra bekapcsolták őket. Aachen városa 2016-ban pert indított a Tihange vezetői ellen: 2-es reaktorát 2014-ben kapcsolták ki, miután hajszálrepedések tömkelegét találták az azt védő betonban, egy évre rá azonban a szükséges javítások elvégzése nélkül újra üzembe helyezték.
    A Tihange 2-t 2023-ban tervezi végleg leállítani Belgium. A Doel 3-at 2022-ben, a többi öt reaktort pedig 2025-ben kapcsolnák le.
Egy 2009-ben hozott kormánydöntés értelmében 2025-ig bezárják az összes nukleáris reaktort az országban. A jogszabály szerint 40 évi használat után minden reaktort végleg le kell állítani, újakat pedig tilos építeni.