Emma napja van. | 2024.04.19

Olaszország érvényteleníteni kívánja az EMA Amszterdamba költöztetéséről szóló döntést

2018-01-31 15:06:59

Az Európai Bírósághoz fordult szerdán Olaszország a jelenleg még Londonban működő, de az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépése (Brexit) miatt költözni kényszerülő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Amszterdamba telepítéséről szóló döntés érvénytelenítése érdekében.

    A luxembourgi székhelyű bíróság arról számolt be a Twitteren, hogy Olaszország és Milánó közös beadványt nyújtott be, melyben a Brexit után bennmaradó tagállamok kormányainak novemberi határozatának megsemmisítését kérte.
    A brit fővárosban működő uniós ügynökségek - az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Bankhatóság - új székhelyéről a huszonhetek szakminisztereinek novemberi tanácsülésén döntöttek.
    Olaszország arra hivatkozva próbálja felülvizsgáltatni a határozatot, hogy a holland hatóságok hétfőn közölték, először ideiglenes központban helyezik majd el az EU-ban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős ügynökséget, az új székhely ugyanis csak később, várhatóan 2019 novemberében fog elkészülni.
    "Meg kell próbálnunk, a játszma még nem ért véget" - jelentette ki Paolo Gentiloni olasz kormányfő a helyi sajtó hírei szerint.
    Az olasz hatóságok pedig kedden hangsúlyozták, hogy akár most azonnal is képesek lennének elhelyezni Milánóban a szervezetet.
    Az EMA befogadásáról szóló szavazáson Amszterdam és Milánó került be a harmadik fordulóba, szavazategyenlőség miatt azonban sorshúzással kellett dönteni, s végül a holland főváros került ki győztesen.
    A költözés a jövő év elején fog indulni, a szervezetnek ugyanis a britek várható jövő márciusi távozásának pillanatában már meg kell kezdenie működését az új helyszínen.
    Az évi 300 millió eurós költségvetésű Európai Gyógyszerügynökségnél közel 900 szakértő dolgozik, a szervezet naponta nagyjából száz embert fogad külföldről.