Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több mint hat év börtönbüntetésre ítélték Romániában a Kolozs megyei önkormányzat volt elnökét

2018-01-31 15:06:15

Hat év és négy hónap börtönbüntetésre ítélték szerdán jogerősen Horea Uioreanut, a Kolozs megyei önkormányzat volt elnökét kenőpénz elfogadása miatt.

    A Kolozs megyei ítélőtábla döntése két hónappal enyhítette az első fokú döntést, amely még hat év és hat hónap szabadságvesztésről szólt. 
    A volt megyei önkormányzati elnököt a megvesztegetés elfogadása mellett okirat-hamisítással és pénzmosási kísérlettel is vádolták.
    A politikus 2013 áprilisa és 2014 májusa között 693 ezer lej (47,7 millió forint) csúszópénzt kért egy üzletembertől, akinek önkormányzati megrendeléseket biztosított. Az összeg egy részét, 174 500 lejt (12 millió forint) át is vette.
    Horea Uioreanu az önkormányzati megrendelésekből befolyó pénzösszegek 15 százalékára tartott igényt, és a kormánynál is közbenjárt azért, hogy költségvetési forrásokhoz jussanak azok a települések, amelyekkel szerződéses viszonyban állt a most őrizetbe vett üzletember vállalata.
    Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben megyei önkormányzati elnökké választott volt politikust egy másik ügyben is jogerősen 2 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték 2016 májusában. Akkor szintén a Kolozs megyei ítélőtábla abban találta vétkesnek, hogy bizalmas információkat szivárogtatott ki egy volt hírszerzési alkalmazottnak anyagi haszonért cserében.