Gedeon napja van. | 2024.03.28

Mobil menekülttáborok kialakításához szerez be konténereket a román katasztrófavédelem

2018-01-31 12:08:00

Románia migránsok tömeges érkezésére készül, ezért a katasztrófavédelem 36 mobil menekülttábor kialakításához szerez be konténereket - közölte az Adevarul című bukaresti lap szerdán Cristian Radu ezredesre, az országos katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) parancsnokhelyettesére hivatkozva.

    Radu egy gyulafehérvári sajtóértekezleten számolt be kedden az IGSU idei és jövőbeni terveiről. Ezek között említette, hogy 2020-ig a katasztrófavédelmet bárhol felállítható menekülttábor kialakítására alkalmas speciális konténerekkel szerelik fel. Egy-egy ilyen táborban kétszáz menekült ellátását lehet megszervezni akár heteken keresztül.
    Ezeket természeti katasztrófák, tömeges kilakoltatások esetén is fel lehet majd használni, de a bevándorlók elhelyezésére és étkeztetésére is alkalmasak lehetnek, ha a migrációs jelenség tömegessé válik - magyarázta.
    A mobil konténertáborok jelentős részét a Bánságban - Temes és Krassó-Szörény megyében - helyezik el, ahol a Szerbia felől érkező bevándorlók lépnek be az országba, a másik kiemelt kockázati térség Dobrudzsa - Konstanca és Tulcea megye -, amely a Fekete-tenger partján található. 
    Az IGSU parancsnokhelyettese hozzátette, hogy jelenleg nincsenek olyan információik, amelyek egy küszöbönálló válságot vetítenének előre, a migrációs kockázat "mérsékelt", de nem elhanyagolható annak veszélye, hogy a Románián áthaladó migráció a jövőben tömegessé válik: a katasztrófavédelem illetékese szerint erre akarnak felkészülni a román hatóságok.