Auguszta napja van. | 2024.03.29

Balázs István Balázs kapta a megújult magyar operatőrverseny diákkategóriájának díját

2018-01-31 11:47:00

Balázs István Balázs kapta az első Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrverseny diákkategória-díját - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

    A kedden este a Pesti Vigadóban megrendezett ceremónián  Kende János, Koltai Lajos, Pados Gyula, Ragályi Elemér és Sára Sándor életműdíjban részesült. Az indoklás szerint a neves alkotók Kovács Lászlóhoz és Zsigmond Vilmoshoz hasonlóan nemzetközi produkciókban is kiemelkedő operatőri munkájukkal hívták fel a világ figyelmét a magyar operatőri iskolára. 
    A díjátadón Kovács László és Zsigmond Vilmos özvegye is részt vett. 
    A díjakról döntő zsűri munkájában Lajos Tamás operatőr-producer, Nagy András operatőr, Káel Csaba rendező és Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke, a díj alapítója vett részt.
    A zsűri 36 nevezett alkotás megtekintése után ítélte Balázs István Balázsnak, a Wonder és a Semmi sem történt című filmek operatőrének a diákkategória díját. Az elismeréssel a fiatal alkotó 50 ezer dollár értékű Sparks  Kft. - Panavision filmes kameracsomagot és a Magyar Filmlabor egymillió forint értékű laborszolgáltatását kapta, egyúttal az NMHH is neki ítélte oda bruttó 500 ezer forintos pénzjutalmát. 
    A 33 éves Balázs István Balázs a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Máthé Tibor osztályába jár, a szakma alapjait a Czibolya Kálmán vezette Makói Videó- és Művészeti Műhelyben szerezte meg. Tanyafilmjét bemutatta a Duna Televízió, majd elnyerte a Berlini Médiafesztivál Ezüst és Arany Csapóját. 2014-ben Balázs kapta a Kodak nemzetközi ösztöndíját is - ismertette a szervezők közleménye.
    A magyar operatőriskola két kiemelkedő alkotójáról, Kovács Lászlóról és Zsigmond Vilmosról elnevezett verseny idén a 2004-ben Novák Emil alapította Aranyszem operatőrverseny helyét vette át. Mivel Zsigmond Vilmos fontosnak tartotta és a kezdetektől támogatta a diákmezőny győztesét az Aranyszem operatőrversenyeken, ezért idén első alkalommal csak a diákkategóriában adtak át díjat. 
    A szervezők hangsúlyozták: azt szeretnék elérni, hogy a Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrverseny egyenrangú legyen a Camerimage nemzetközi operatőrfesztivállal.
    A Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrverseny támogatója a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Nemzeti Filmalap és a Sparks Kft.