Csongor napja van. | 2024.04.16

Mintegy 160 filmet mutatnak be a prágai Febiofest filmfesztiválon

2018-01-31 11:27:00

Mintegy 160 filmet mutatnak be az idei Febiofest nemzetközi filmfesztiválon Prágában - közölte Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező, a fesztivál létrehozója és elnöke prágai sajtótájékoztatóján.

    A jubileumi, immár 25. fesztiválra március 15-től március 23-ig kerül sor. A kiválasztott filmeket március 26. és április 21. között Csehország regionális központjaiban is megtekinthetik az érdeklődők. 
    "Az eddigi 24 fesztiválon 186 ország alkotóinak 4390 filmjét vetítettük. A nézők száma már jócskán meghaladja az egymilliót" - mondta Fenic újságíróknak. Az idei vetítésekre a CineStar-Andel, Cerny Most moziközpontokban kerül sor, és újdonság, hogy Prága központjában, a Vencel téren is egy ideiglenes mozit fognak működtetni a rendezők. 
    A filmeket négy tematikus szekcióban vetítik. A bemutatandó  alkotások teljes listája egyelőre nem nyilvános. A jubileumi fesztiválra egy Best of nevű szekciót is beiktattak, amelyben az elmúlt időszak 10 legsikeresebb filmjét fogják újra bemutatni. 
    A negyed század alatt a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért 41 személy kapott Kristián-díjat, köztük magyarok is. Ezzel jelenleg 5000 eurós pénzjutalom jár. A Febiofest mára az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban, és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. 
     A zsűri elnöki tisztségét ezúttal Marta Kubisová cseh könnyűzenei legenda és egykori polgárjogi aktivista vállalta. A hagyományosan 33 személyből álló testületben a közönség legkülönbözőbb csoportjai vannak képviselve. Ez a zsűri dönt a Kristián-díjról.