Gedeon napja van. | 2024.03.28

Roszatom: a Ganz EEG Kft. mini vízerőművet létesít Dél-Afrikában

2018-01-29 17:44:00

A Roszatom magyarországi leányvállalata, a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. megállapodást kötött a Blue World Power and Energy Services PTY Ltd. dél-afrikai céggel mini vízerőmű létesítéséről Dél-Afrikában - közölte az orosz állami atomenergetikai konszern hétfőn az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint a Ganz EEG Kft. kompletten szállítja és helyezi üzembe a mini vízerőművet, Magyarországon gyártják a szükséges eszközöket, köztük a turbinát, valamint az irányítástechnikát. 
    A Ganz EEG Kft. 12 éves garanciát ad a termékre, amelynek üzemideje mintegy 30 év. A mini vízerőmű távvezérléssel működik, mobiltelefonos, internetes vagy műholdas kapcsolat útján.
    A Roszatom közleményében hangsúlyozta, a Ganz mini vízerőműve jól illeszkedik az afrikai villamosenergia rendszerekhez, nincs szükség távvezetékek építésére, 93 százalékos éves kihasználtság mellett a berendezés megtérülése 3 év.
    A közleményben Alekszandr Merten, a Roszatom projektintegrátori szerepet betöltő cége, a Rusatom International Network vállalat elnöke hangsúlyozta: a megállapodás kezdete egy nagyobb léptékű együttműködési programnak Dél- és Közép-Afrikában. Az első szerződést a Blue World Power and Energy Services PTY céggel kötötték 1 megawatt (MW) alatti teljesítményű vízerőmű afrikai létesítésére. 
    Gavin Carlson, a Blue World Power and Energy Services igazgatója a közleményben kiemelte, cégük több potenciális projekteken is dolgozik az afrikai kontinensen, többnyire a mini vízerőművekre összepontosítanak, miután azok képesek az afrikai falvak számára gyorsan és hatékonyan elektromos energiát biztosítani.
    A dél-afrikai mini vízerőmű a Mpumalanga tartományban található Johannesburgtól 300 kilométerre keletre a Mpompomo vízesésnél épül majd - írja a Roszatom közleményében.