Gedeon napja van. | 2024.03.28

Spanyolország kiutasítja a venezuelai nagykövetet

2018-01-26 17:17:00

Spanyolország nemkívánatos személynek nyilvánítja és kiutasítja Venezuela madridi nagykövetét, válaszul a dél-amerikai ország hasonló lépésére a spanyol nagykövettel szemben - jelentette be a spanyol kormányszóvivő pénteki sajtótájékoztatóján, a kabinet ülését követően.

    Ínigo Méndez de Vigo a kormány döntését a "kölcsönösség elvének szigorú, arányos módon" történő alkalmazásának nevezte.
    A politikus beszélt arról, hogy Spanyolország fent kívánja tartani Venezuelával "tiszteleten, barátságon és együttműködésen" alapuló kapcsolatát,  de Nicolás Maduro kormányának döntései "megnehezítik" ezt a kívánságot.
    Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az arányosság alapján Venezuela madridi nagykövetének 72 órája lenne elhagyni az országot, de Mario Isea jelenleg nem Spanyolországban van, hanem hazájában, ahova konzultációra hívták vissza. 
    Venezuela csütörtökön jelentette be, hogy nemkívánatos személynek nyilvánította és kiutasította a caracasi spanyol nagykövetet a spanyol kormány "folyamatos támadásai" és a venezuelai belügyekbe való "rendszeres beavatkozása" miatt.
        Jesús Silva Fernándeznek 72 órát adtak arra, hogy elhagyja az országot.
    A diplomácia konfliktus előzménye, hogy az Európai Unió szankciókat hagyott jóvá hétfőn hét venezuelai tisztségviselővel szemben hivatkozva "a demokrácia és a jogállamiság helyzetének veszélyeztetésére", "az emberi jogok súlyos megsértésére" és "az ellenzéki többségű parlament jogköreinek korlátozására".
    Mariano Rajoy spanyol kormányfő az uniós döntést "nagyon is megérdemeltnek" nevezte, míg a venezuelai kormány szerint a szankciók "korlátozó intézkedések, amelyek ellentétesek a nemzetközi jog legalapvetőbb elveivel, a spanyol kormányt pedig "beavatkozó és gyarmati agresszióval" vádolta.
    A dél-amerikai ország több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott.     Nicolás Maduro elnök szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. 
    Áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az országban az utcai tüntetések, amelyeken a Társadalmi Konfliktus Venezuelai Megfigyelője nevű helyi civil szervezet adatai szerint 163 ember vesztette életét.