Gedeon napja van. | 2024.03.28

V. Németh Zsolt: a nemzeti parki termék védjegy beváltotta a hozzá fűzött reményeket

2018-01-26 16:47:45

A 2010-ben indított nemzeti parki termék védjegyrendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket - mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára pénteken, a nemzeti parki termékeket népszerűsítő körút pécsi állomásán.

    A nemzeti parkok komolyan veszik a védjegyrendszert, a termelők pedig tesznek azért, hogy méltók maradjanak a címre - fogalmazott az államtitkár, aki fontosnak nevezte, hogy a nemzeti parki termékek megjelenítsék egy védett terület, tájegység fő karakterét.
    Az FM és a Természetes Ízeket Előállítók Közössége által szervezett tanácskozáson V. Németh Zsolt úgy vélekedett, hogy a nemzeti parki termékek elősegítik a helyi termelők és a vevők közötti bizalom kialakulását, és egyben a természetvédelem ügyét is szolgálják.
    Rácz András, az FM környezetügyért felelős helyettes államtitkára a szakmai találkozón kiemelte, hogy a tíz magyar nemzeti parki területen jelenleg 205 gazdálkodó 925 terméke rendelkezik védjeggyel, számuk pedig folyamatosan nő. A termékek között szalámikat, kolbászokat, mézeket, lekvárokat, pálinkákat, borokat, söröket, sajtokat, valamint szálláshelyeket és ökoturisztikai attrakciókat is felsorolt a politikus.
    A védjegyrendszer céljáról szólva kifejtette: az országos programmá bővült kezdeményezéssel a nemzeti parkok védett területein gazdálkodókat próbálják segíteni, termékeik megbecsülését növelni és piaci lehetőségeiket bővíteni.
    A védjegy jogosultjává - a természetes személyektől egészen a nagy agrárvállalkozásokig - olyan szereplők válhatnak, akik tevékenységüket védett természeti területen vagy Natura 2000 területen végzik. Ugyancsak feltétel, hogy az előállított termékek elsősorban helyi nyersanyagokból készüljenek, és ne tartalmazzanak táj- vagy termőhely-idegen növényi és állati származékokat - mondta Rácz András.
    Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének fideszes elnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy a megyében 2,2 milliárd forint áll rendelkezésre a helyi termelői piacok fejlesztésére a többi között Mohácson, Komlón, Sásdon és Szászváron.
    Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta, hogy működési területükön jelenleg tíznél több termelő mintegy 40 védjeggyel ellátott terméket állít elő.
    Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a védjegyrendszer ismertségének növelése érdekében 2017 tavaszán egy éven át tartó promóciós- és marketing körút szervezését kezdeményezte.