Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bőnyi rendőrgyilkosság - Győr helyett Szombathelyen lesz az elsőfokú tárgyalás

2018-01-26 14:20:00

Hozzátartozói viszony miatt csütörtökön kizárta az elsőfokú eljárás lefolytatása alól a Győri Törvényszéket a Győri Ítélőtábla a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében, és helyette a Szombathelyi Törvényszéket jelölte ki - tájékoztatta a táblabíróság szóvivője pénteken az MTI-t.

    Ferenczy Tamás elmondta, hogy a végzés indokolása szerint a nyomozásban eljáró alezredes felesége a Győri Törvényszék elnökének hozzátartozója. Az eljárási törvény szerint bíróként nem járhat el az, aki az ügyben eljáró nyomozó hatóság tagjának hozzátartozója, ez automatikus kizárást jelent az eljárásból. 
    A vádirat szerint Győrkös István bőnyi lakásán a Készenléti Rendőrség hatósági engedély nélkül tartott lőfegyverek gyanúja miatt tartott házkutatást 2016. október 26-án. A vádlott a kapuban egy német juhász kutyával jelent meg, a rendőri csoportot vezető Pálvölgyi Péter sértett arra kérte, hogy a kutyát zárja el. A vádlott közölte a kapun kívül várakozó rendőrökkel, hogy addig nem engedi be őket, amíg az ügyvédje meg nem érkezik, de - mint utóbb kiderült - nem is hívott senkit. 
    Miután a vádlott a kutyájával hátra ment, a rendőrök és a tűzszerészek a gépkocsibeálló kapuja felől beléptek az ingatlan területére, majd az ház bejárata felé haladtak. A vádlott felesége nem akarta őket beengedni, arra hivatkozva, hogy a férje ideges lelkiállapotban van és baj lesz. Végül engedett a nyomozóknak és hármukat beengedte.
    Ekkor a vádlott elővett egy AMD 65 típusú csőre töltött gépkarabélyt és kibiztosította. Miután Pálvölgyi Péter elhaladt az asszony mellett, összetalálkozott a hátráló vádlottal, és rákérdezett, hogy mi van nála. Győrkös István azt felelte, hogy "az, ami maguknál", és három lövésből álló rövid sorozatot adott le a rendőrre. Az egyik lövedék az áldozat fejét érte, aki ebbe a sérülésbe belehalt. 
    A másik két nyomozó válaszul kilenc lövést adott le Győrkös István irányába, amelyből egy áthaladt a testén, de életfontosságú szervet vagy nagy eret nem ért. A vádlottat kétórányi tárgyalás után fogták el, miután megadta magát. 
    Győrkös István öt, részben eredeti állapotú, részben átalakított lőfegyvernek minősülő fegyvert és 151 különböző típusú töltényt tartott a házában és a műhelyében engedély nélkül.
    A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly december 8-án közölte, hogy a Győri Törvényszéken vádat emelt Győrkös István ellen hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztető emberölés, valamint lőfegyver engedély nélküli tartásával elkövetett lőfegyverrel visszaélés miatt.