Emma napja van. | 2024.04.19

Novák Katalin: a családszervezetek összefogása hozzájárul a családok éve sikeréhez

2018-01-26 12:18:00

A családszervezetek összefogása nagyban hozzájárul a családok éve sikeréhez - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón, a családszervezetek képviselőivel folytatott zártkörű megbeszélés után.

    Novák Katalin azt mondta, szeretnék minél több tartalommal megtölteni a tematikus évet, ezért a kormány igyekszik anyagilag és erkölcsileg is felkarolni a családszervezetek minél több kezdeményezését. A családok évének célja, hogy az ország minden szegletében, sőt az egész Kárpát-medencében megtapasztalhassák az emberek, Magyarország egy családbarát ország felé vezető úton halad - hangoztatta az államtitkár.
    Úgy fogalmazott, a családszervezetekben minden év a családokról szól, és a kormány is arra törekszik, hogy intézkedéseivel minél jobb helyzetbe hozza a családokat, és megerősítse őket abban, hogy családban élni jó.
    Kiemelte, milyen rendkívül erős az családszervezeti háló és civil világ, amely hosszú évtizedek óta dolgozik a családokért.
    Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója elmondta, a megbeszélésnek majdnem húsz családszervezet gyűlt össze, megvitatni a programokat, kezdeményezéseket, amiket a családok évében szeretnének megvalósítani.
    Azt szeretnék, ha minél többen megtapasztalnák, hogy családban élni jó, és így minél többen mernének gyereket vállalni - tette hozzá.
    Közölte, a szervezet jövő hétvégén jégmajálist tart Dunakeszin, emellett programsorozattal készülnek a házasság hetére, tartanak majd nőnapi konferenciát a Parlamentben, valamint anyák és apák napján is lesz rendezvényük.
    Kutasi Jenő, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökhelyettese elmondta, a családok évében szeretnék bővíteni a nagycsaládos kártyával igénybe vehető kedvezmények listáját, tartanak  gyermekjogi konferenciák, és workshopokat, amelyeken életviteli tanácsokkal látják el a nagycsaládosokat, valamint idén is kiosztják a családbarát önkormányzat díjukat.
    Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke kiemelte, hogy nagyon jó az együttműködés a családszervezetek között, adminisztratív kérdésekben is sokszor egyeztetnek, és közös programokat is rendszeresen megvalósítanak.
    Idén három kiemelt programmal készülnek: március 11-én szeretnék felállítani az egyszerre felemelt gyerekek világrekordját, Babára várva címmel meddőségi roadshow szerveznek, valamint kibővített formában. több helyszínen folytatják a Család és karrier előadássorozatukat.
    Az egyeztetésen mások mellett részt vett a Férfiak Klubja, a Szülők Háza Alapítvány, a Magyar Női Unió, a Ringató, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, az Anyák az Anyákért Alapítvány, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és az Egyedülálló Szülők Klubja.