Emma napja van. | 2024.04.19

Novák Katalin: sok még a teendő a szexuális felvilágosítás területén

2018-01-25 15:39:00

Nagyon sok még a teendő a gyermekek szexuális felvilágosításának területén, hiszen ez sokáig tabutéma volt, sokszor még ma is az - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Miskolcon.

    Novák Katalin az ERGO Európai Regionális Szervezet a TeenSTAR program meghonosítása Magyarországon a Transznacionális Együttműködések című projekt keretében című nyitókonferenciáján úgy fogalmazott: a szülők, a pedagógusok és mások is tudják, hogy ezzel kezdeni kelleni valamit, de nincsen meg az a tapasztalat, amit a szüleiktől, nagyszüleiktől kaptak volna, az, miképp is kellene ehhez a kérdéskörhöz hozzáállni.
    Mint mondta, a digitális, az internetes világnak köszönhetően óriási változás következett be ezen területen, sajnos azonban nem mindig a jó irányban, a gyermekeket veszélyek is fenyegetik.
    Novák Katalin külön is kiemelte, hogy a néhány éves kicsik kezébe is olyan telefont adnak, amelyek révén nemcsak a világ nyílik ki számukra, hanem "kiengedtük őket egy kétszer négysávos autópályára" minden támasz és védelem nélkül. A rengeteg pozitívum mellett ez a világ nagyon sok veszélyt is rejt - tette hozzá.
    Az államtitkár hangoztatta azt is, hogy a gyermekek ezen a területen bőven a felnőttek előtt járnak, "mi kullogunk a nyomukban, próbálunk velük lépést tartani", többen mondják, hogy ők digitális bennszülöttek, "mi meg digitális bevándorlók" vagyunk.
    Hozzátette: a gyerekek a mobiltelefonon olyan szexuális tartalmakkal is találkoznak, amelyek többsége nem szerethető, nem a felvilágosítást szolgálja, hanem számukra feldolgozhatatlan, érzelemmentes pornográfiát, erőszakot mutat, és nagyon nehéz ezektől a hatásoktól megvédeni őket.
    A szervezet 2016 óta dolgozik a TeenSTAR nemzetközi szexuálpedagógiai személyiségfejlesztő program elterjesztésén magyar nyelvterületen. Az osztrák, német, felvidéki és erdélyi partnerekkel benyújtott pályázat eredményeként a Transznacionális Együttműködések projekt keretében indulhatott el Miskolcon és térségében a csütörtöki nyitókonferenciával a hároméves program, amelyben 9-19 éves fiatalokkal foglalkozó oktatókat képeznek. A projekt szervezői közölték: a legtöbb felmérés szerint a gyerekek többsége egyáltalán nem vagy csak felszínesen beszél szüleivel a szexualitásról. A TeenSTAR segítséget nyújt kérdéseik megválaszolásában, a program a szexualitást a testi, lelki, szellemi hatások egységeként közelíti meg.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó