Gedeon napja van. | 2024.03.28

Több mint félmilliárdos hiányt kell Békéscsabának lefaragnia az idei költségvetésben

2018-01-25 14:05:00

A békéscsabai közgyűlés a 2018-as költségvetés úgynevezett első olvasatát tárgyalta csütörtöki ülésén. Ebből kiderül, hogy 544 millió forintos hiányt kell lefaragniuk a képviselőknek.

    Szarvas Péter (független) polgármester kifejtette, a jelenlegi előirányzat szerint bevételi oldalon 37,6 milliárd forint, a kiadási oldalon 38,1 milliárd szerepel, vagyis - a városvezető megfogalmazása szerint - 544 millió forintnyi fedezetszükséglet mutatkozik.     
    Hozzátette, a bevételi ágon "korlátosak az önkormányzat lehetőségei", ugyanis a tavalyi évre előirányzott helyi adóbevételek sem teljesültek.
    A hiányt részben az önként vállalat feladatok csökkentésével - ezekre tavaly 1,4 milliárdot fordítottak -, az önkormányzati intézmények igényszint alatti költségvetési támogatásával, mintegy 350 millió forintnyi vagyon eladásával, valamint újabb 250 millió forintos hitel felvételével próbálják áthidalni - közölte.
    Jelezte, a hitelt a már elhatározott fejlesztések esetén jelentkező többletforrásigény kielégítésére használnák fel. A nemzetiségi önkormányzatokat jövőre 11 millió helyett csak 6 millió forinttal támogatnák. A polgármester szerint a kötelező feladatokat is át kell gondolni.
    Békéscsabának 2016-ból és 2017-ből 554 millió forintnyi, még le nem hívott hitelszerződése van, az idei 78 millió forintos adósságszolgálat 2020-ra mintegy 200 millióra emelkedik - derül ki az előterjesztésből.
    Szarvas Péter hangsúlyozta, míg tavaly 17 milliárdnyi volt, az idén mintegy 27 milliárd forintnyi beruházás van tervezve, így - a problémák ellenére is - "2018 fejlesztésorientált év lesz". Elismerte, a beruházások főként az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) és az Orbán Viktor kormányfővel kötött Modern városok program forrásaiból valósulnak meg. 
    Az állami finanszírozás jövőre csaknem 165 millió forinttal nő, ám ez a kötelező bérkompenzációból fakadó költségtöbbletet nem fedezi "teljes egészében" - tette hozzá.
    Miklós Attila (MSZP) kifogásolta, hogy az első olvasatban semmilyen konkrétum nem szerepel arról, hogy milyen feladatokból lépjen vissza az önkormányzat, és hogy a helyi adóbevételeket a tavalyi előirányzat szintjén tervezik idén, holott az sem teljesült. 
    Takács Péter (LMP) szerint konkrétan tudni kellene, milyen vagyont kíván értékesíteni 350 millió forint értékben az önkormányzat.
    Kaposi László (DK) megjegyezte, nem érti, hogyan gondolja a polgármester a kötelező feladatok átgondolását.
    Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) viszont azt jegyezte meg, hogy a 38 milliárd forintos főösszeg "Békéscsaba történelmének legmagasabb főszáma".
    Kocziha Tünde (Jobbik) szerint az államtól kellene többletfinanszírozást kérni.
    Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) frakcióvezető közlése szerint 102 önként vállalat feladatot lát el az önkormányzat, a fűnyíróelvszerű költségcsökkentést nem tartja jó megoldásnak, szerinte egyes feladatokat jobb lenne megszüntetni, mint túl alacsony támogatással megtartani. 
    Bacsa Vendel jegyző közölte, szerdán kapta meg a Szegedi Ítélőtábla jogerős ítéletét, miszerint február 2-ig az önkormányzatnak vissza kell fizetnie több mint 41 millió forintot egy cégnek. Szarvas Péter megjegyezte, ez tovább nehezíti a helyzetet.
    A közgyűlésnek a jogszabályok szerint február 15-ig kell költségvetési rendelettervezetet benyújtania.