Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szíria - Szakértő: az Egyesült Államok nélkül nem lesz béke a Közel-Keleten

2018-01-25 11:26:00

Az Amerikai Egyesült Államok nélkül nem lesz megoldás a Közel-Keleten. Amíg nem száll be a ringbe, addig nem lesz semmilyen haladás, még abban sem, hogy egy fedél alá hozzák a most két helyszínen zajló béketárgyalásokat - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában. 

    A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy két tárgyalási folyamat is zajlik a szíriai béke ügyében. Az egyik Genfben, az ENSZ égisze alatt, a másik Asztanában, Oroszország közvetítésével. 
    Gyarmati István azt mondta: Oroszország az ENSZ biztonsági tanácsának állandó tagja, így az lenne a normális, ha az ENSZ béketárgyalásait támogatná és ott vetné be minden befolyását, ehelyett külön tárgyalást vezényel Asztanában, a két tárgyalás pedig gyengíti egymást. 
    Oroszország meglehetősen megosztó tényező a térségben, korábban kiállt Bassár el-Aszad rendszere mellett, nyíltan támogatja az az egyre nagyobb szerephez jutó Hezbollahot, és az akkor még a szíriai ellenzék által megszállt területeken olyan szőnyegbombázásokat hajtott végre, amelyeknek sok ezer civil áldozatuk volt - sorolta. 
    Ugyanakkor - tette hozzá - az amerikaiak az Iszlám Állam elleni harc kivételével kivonultak a Közel-Keletről, miközben kétségtelen, hogy az Egyesült Államok nélkül ott nem lehet békét teremteni. Oroszország szabályozott keretek közé szorítása nem képzelhető el, ha nincs ellensúlya, és egy ilyen ellensúly csak az Egyesült Államok lehet - jelentette ki a biztonságpolitikai szakértő.