Emma napja van. | 2024.04.19

Szakértő: megismétlődhet az amerikai kormányzati leállás

2018-01-25 08:35:00

Berzi Gergely, a Századvég Alapítvány külügyi igazgatóhelyettese szerint megismétlődhet a kormányzati leállás az Egyesült Államokban február 8. után.

    Berzi Gergelyt az M1 aktuális csatornán szerdán arról kérdezték, hogy az amerikai szenátus hétfőn megszavazta a kormányzati leállás befejezését. A törvény értelmében a kormányzat működésének finanszírozása február 8-ig biztosított.
    Berzi Gergely azt mondta: a republikánusok tettek egy "elég ködös ígéretet", hogy lesz szavazás valamilyen formában az úgynevezett DACA-törvényről az említett időpontig, és ebbe az alkuba a demokraták végül belementek.
    A szakértő felidézte: tavaly szeptemberben döntött úgy Donald Trump elnök, hogy érvényteleníti a témában Barack Obama korábbi elnök rendeletét, de hat hónapig felfüggesztette az érvénytelenítés végrehajtását, és ez idő alatt a kongresszus hozhat egy törvényt, amely tisztázza a helyzetet.
    Hangsúlyozta: nőtt az ellenérzés az Egyesült Államokban az illegális bevándorlással szemben. Úgy vélte: mindkét pártot megosztja a migráció kérdése, de a republikánusok inkább korlátoznák. A Trump-adminisztráció ígérete a határfal felépítése, a demokratáknak pedig a DACA, a kiskorú illegális bevándorlók védettsége a fontos.
    A kormányhivatalok és ügynökségek munkája elvileg pénteken éjfélkor állt le, mivel a szenátusban nem sikerült megállapodásra jutniuk a republikánus és a demokrata párti politikusoknak a működtetés finanszírozásáról.
    A republikánusok és a demokraták közötti vita tárgya a bevándorlás és az amerikai-mexikói határon építendő fal kérdése volt. A kormányzati finanszírozás megszavazásának feltételéül a demokraták az álmodozók nemzedékének nevezett, illegális fiatal bevándorlók helyzetének rendezését szabták. Azokról a fiatalokról van szó, akiket illegális bevándorló szüleik még kisgyermekként vittek az Egyesült Államokba, majd ott is nőttek fel.