Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szíria - Erdogan: eddig 268 "terroristát ártalmatlanítottak" az afríni hadműveletben

2018-01-24 16:44:00

A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia legalább 268 "terroristáját ártalmatlanította" négy nap alatt a török hadereg az észak-szíriai Afrín kerületben elindított hadműveletében - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán az ankarai államfői palotában falvak polgármesterei előtt.

    Török sajtóértesülések szerint az YPG mintegy 10 ezer milicistája tartózkodik Afrínban.
    Erdogan beszédében arról is beszámolt, hogy a török haderő és a vele szövetséges, mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) katonáiból eddig összesen 7-8 vesztette életét az összecsapásokban. A sebesültek számát nem közölte.
    Törökország az afríni beavatkozással "ismét tönkretette azt a játékot, amelyet különféle hatalmak űznek a térségben" - jelentette ki az elnök. További szíriai hadműveleteket kilátásba helyezve úgy fogalmazott: "ezt folytatjuk Manbídzstól kezdve végig a török határ mentén, és teljesen megtisztítjuk a térséget a rossztól".
    A török államfő emlékeztetett: a 2016 augusztusában induló Eufráteszi Pajzs fedőnevű hadművelet keretében a török haderő és az SZSZH 2000 négyzetkilométert tisztított meg az Iszlám Állam (IÁ) nevű szervezet dzsihadistáitól. Hangsúlyozta, hogy a területre azóta közel 100 ezer szíriai menekült költözött vissza Törökországból a helyreállított infrastruktúrának köszönhetően.
    Erdogan kiemelte: miközben az afríni offenzíva "tisztán és világosan" a terrorizmus ellen irányul, "egyesek az afríni kurdok elleni fellépéssel, Szíria megszállásával vádolják Törökországot".
    Az Anadolu török állami hírügynökség szerdán azt írta, hogy 150-re nőtt azoknak az embereknek a száma Törökországban, akiket azért vettek őrizetbe, mert az afríni hadműveletet ellenző és arról valótlan állításokat tartalmazó posztokat tettek közzé a közösségi médiában.
    A kormány szerint ez terrorista propaganda. A gyanúsítottak között van a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) szóvivője, Ayhan Bilgen, és a HDP társelnök-helyettese, Nadir Yildirim is.
    Az Anadolu figyelmeztetett: a hatóságok "szüntelenül figyelik" a közösségi médiát, és mindenki ellen eljárást indítanak, aki terrorszervezeteket népszerűsít.
    A török haderő szombaton kezdett nagyszabású offenzívába az Afrínt ellenőrző YPG ellen, amelyet Ankara a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tart. Viszont az YPG Washington egyik fő szövetségese az Iszlám Állammal szembeni harcban.
    Erdogan várhatóan az esti órákban telefonon egyeztet Donald Trump amerikai elnökkel. A beszélgetést Trump kezdeményezte.